Πολιτική Πέμπτη 3/12/2020, 10:27 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άποψη: Σχέδιο ανάκαμψης για την μετά COVID-19 εποχή

Η δημόσια συζήτηση για την «επόμενη μέρα» μετά το πέρας της πανδημίας από αναπτυξιακούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη παρουσίαση του «Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» από την «Επιτροπή Πισσαρίδη», είναι πλέον η «πυξίδα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μια όσο το δυνατόν πιο δυναμική ανάκαμψη το 2021-2022. Τόσο ώστε να υπέρ-καλύψουμε τη ζημιά του 2020, όσο – και αυτό είναι το καθοριστικό – για να αποτελέσει τον ουσιαστικό «οδικό χάρτη» για την μακροχρόνια και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. 
Για να πετύχουμε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης στην μετά-Covid-19 εποχή, έμφαση δίνεται σε ένα κράτος του οποίου οι μηχανισμοί βρίσκονται δίπλα στον πολίτη και όχι εμπόδιο, στην ποιοτική δημόσια υγεία, στα ψηφιακά και υβριδικά εργαλεία διδασκαλίας, καθώς και στη συνεχή θεσμική και οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η επίμονη ανάγκη για ανάκαμψη και τάχιστη έξοδο από την πολυετή οικονομική κρίση, που εμφανίστηκε ξανά λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, έχει έναν κοινό παρανομαστή για την επιτυχία: 
Την ψηφιακή τεχνολογία και την αρμονική σχέση κράτους – «επιχειρείν», μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων, στην κατεύθυνση που ονομάζουμε «βιώσιμη οικονομία» και σταθερή μακροχρόνια ανάπτυξη. 
Τα εργαλεία υπάρχουν – τα δημιουργήσαμε – και επεκτείνονται:
Ψηφιακές δια-λειτουργικές πλατφόρμες για τη συνέργεια κράτους – επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στοχο-προσηλωμένα επιδόματα και μια αξιοσημείωτη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τόσο σε τακτικό επίπεδο, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών, όσο και στο στρατηγικό μας στόχο, δηλαδή τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην οικονομία και τη μείωση των ενδο-περιφερειακών ανισοτήτων στην κοινωνία, η πολιτική της κυβέρνηση δίνει έμφαση στην καθημερινότητα και στις πραγματικές ανάγκες του πολίτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα όσα συνιστά ο ΟΟΣΑ στη συγκυρία του δεύτερου κύματος της πανδημίας, για χρονική επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά που έχουν απώλειες εισοδήματος, καθώς και την επέκταση και καλύτερη στόχευση της στήριξης της ρευστότητας για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, εμείς τα κάνουμε πράξη.
Τα έχουμε δρομολογήσει από την αρχή της κρίσης και το πλάνο μας υλοποιείται απρόσκοπτα και με θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία.
Θα έχουμε επίσης αποτέλεσμα και σε βάθος χρόνου, όπως φαίνεται και από τα προγράμματα εκπαίδευσης που ετοιμάζουμε, από τις δράσεις μας μέσα από το ΠΔΕ και από τα ειδικά προγράμματα της ΕΕ για τους αγρότες, τους άνεργους νέους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ταμείο δίκαιης μετάβασης (απο-λιγνιτοποίηση), αλλά και μέσα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2021, που δίνει προτεραιότητα στις μειώσεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Η μείωση της φορολογίας και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ήταν μια από τις «σημαίες» της ΝΔ στις εκλογές του 2019 και είναι δέσμευση που υλοποιούμε, κάνοντας τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνειδητά και με πρόσημο την «αριστερή ιδεοληψία» του κόμματος, που είναι παρωχημένη, ανελαστική, χωρίς αναπτυξιακό όραμα και – φυσικά – αντιπαραγωγική.
 

Η νέα εποχή είναι ήδη στις πύλες μας
 
Μαζί με το εμβόλιο κατά του Covid-19, εισέρχεται δυναμικά στη ζωή μας η «αλλαγή εποχής» που φέρνει μαζί της ακόμα ένα θρίαμβο της επιστήμης και της οργανωμένης σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στην πανδημία.
Στόχος μας να κατοχυρώσουμε την ισότιμη θέση μας στον ανεπτυγμένο κόσμο που πετύχαμε με τη διαχείριση της πανδημίας και τη συμμετοχή μας στην προηγμένη επιστημονική «μάχη» για τα εμβόλια, τα τέστ ανίχνευσης και την πιο αποτελεσματική εγκατάσταση και διαχείριση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η τεχνολογική αναβάθμιση και η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των υποδομών των υγειονομικών δομών, δίνοντας προσοχή στις τοπικές χωρικές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες των περιφερειών μας, η στοχευμένη κοινωνικά επιδοματική μας πολιτική και το πετυχημένο μοντέλο οικονομικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, είναι τα άμεσα και ουσιαστικά βήματα που πήρε η κυβέρνηση.
Σε αυτή τη σταθερή βάση, θα οικοδομήσουμε τα επόμενά μας βήματα, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση, να αποκαταστήσουμε την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε σύγχρονους τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και τα ευέλικτα start-ups, ιδίως στον τουρισμό, στον αγρο-διατροφικό τομέα, στην κτηματαγορά, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε όλων των μορφών τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να επιστρέψουμε σε μια πορεία ανάπτυξης που θα υπερκαλύψει τις φετινές σημαντικές απώλειες. Στο στόχο αυτό, δεν θα είναι μόνο η λήξη των περιορισμών (lockdown), που θα αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση, ούτε μόνο η προσμονή μιας θετικής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει τις μετακινήσεις και θα αυξήσει τον τουρισμό και το διακρατικό εμπόριο.

Είναι πρωτίστως το δικό μας πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα που θα κάνει τη διαφορά.
Είναι οι 12 άξονες δράσεων που έχουμε θέσει, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς κλειδιά. Είναι η προώθηση των επενδύσεων, η υλοποίηση μεγάλων ώριμων επενδυτικών σχεδίων, η μεγαλύτερη ώθηση των εξαγωγών, η ευρεία εισαγωγή των ψηφιακών τεχνολογιών στο Δημόσιο και στην παραγωγή, και φυσικά η προσοχή μας στους μικρομεσαίους, που παραμένουν η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας και κοινωνίας μας.
Συνοψίζοντας, σημειώσω τρεις ειδικές προτεραιότητες, που μας οδηγούν στον κοινό μας στόχο – το επιτυχημένο «πέρασμα» της χώρας στη post-COVID-19 εποχή:
Αναπτυξιακή, με όχημα τις επενδύσεις και οδικό χάρτη τη νομοθετική μας τακτική που ήδη αποφέρει καρπούς (ψηφιακή διακυβέρνηση, επιτελικό κράτος και άλλα θεσμικά εργαλεία που διευκολύνουν τον πολίτη και τον επιχειρηματία).
Κοινωνική, με έμπρακτη αλληλεγγύη και ουσιαστικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής.
Καινοτομία, για την παραγωγή προϊόντων και τη διάθεση υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με κίνητρα και χρηματοδότηση.
Το κυβερνητικό σχέδιο είναι ρεαλιστικό και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις στο αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Ανάπτυξη για όλους, Ανάπτυξη παντού.
 

Ο Γ. Μπρατάκος είναι Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News