Πολιτική Πέμπτη 15/07/2021, 13:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Δεν θα συνδέεται με απολύσεις

Νέο πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Δεν θα συνδέεται με απολύσεις

Νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο δημόσιο, προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με αφορμή και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

«Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υποχρεωτικότητα είναι ειδικό πλαίσιο- θα έρθει νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα», είπε, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Βορίδη, περί παραπομπής σε πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν. Και σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο «δεν θα συνδέει με απολύσεις την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού».

Κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση Γεωργιάδη, ο οποίος μίλησε για «lockdown μόνο για ανεμβολίαστους», η κ. Πελώνη τόνισε ότι «η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο, όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην πάει σε οριζόντιο lockdown».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή της επιστήμης και της λογικής για να πειστούν συμπολίτες μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει «αύξηση νέων κρουσμάτων», ωστόσο υπάρχουν «διαφορετικές δυνατότητες άμυνας, έχουμε την ασπίδα του εμβολίου».

«Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: “Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε“. Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν» τόνισε, για να αναφέρει ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. «Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών», είπε.

Η ίδια επισήμανε ότι «οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων». «Οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν αλλά ενώνουν», πρόσθεσε.

Σε επόμενη ερώτηση και κληθείσα να σχολιάσει τα χθεσινά συλλαλητήρια κατά του εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, περιορίστηκε σε μονολεκτική απάντηση: «κρίμα».

Αναφορικά με την εκκλησία και δοθέντος ότι είναι κλειστός χώρος αν θα είναι μόνο εμβολιασμένους, η κ. Πελώνη είπε ότι «η εκκλησία έχει πει ότι στηρίζει την προσπάθεια του εμβολιασμού, απομονώνει μεμονωμένες φωνές, έχει δύναμη να επηρεάσει το ποίμνιο, καλώντας από άμβωνος πολίτες να εμβολιαστούν».

Στην κ. Πελώνη τέθηκε και το ερώτημα, που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το εάν ο συλληφθείς αστυνομικός στην Ηλιούπολη, που καταγγέλθηκε από την 19χρονη κοπέλα, είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, και απάντησε αρνητικά.

Ταμείο Ανάκαμψης

«Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» -που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την ευρωπαϊκή επιτροπή- είναι ένα από τα πρώτα δώδεκα που εγκρίθηκαν από το Ecofin. Είμαστε -όπως τόνισε σε σχετική ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στόχος τώρα είναι η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους 7,5 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι η έναρξη των εκταμιεύσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της, που θα οδηγήσει, όπως είπε, στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Και βέβαια θα λειτουργήσει ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Θα στηρίξει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση), σε έργα υποδομών, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας» είπε.

Αυστηροί έλεγχοι

«Από αύριο 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητας τους. Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί», είπε.

Για τους αθλητικούς αγώνες υπενθύμισε ότι θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

«Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες. Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες», τόνισε η κ. Πελώνη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News