ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τρία στοιχήματα 45 ημερών

Η στρατηγική το επόμενο διάστημα στοχεύει σε τρεις τομείς

Τρία στοιχήματα 45 ημερών

Η έξαρση της πανδημίας εντείνει την αβεβαιότητα στην οικονομία και αλλάζει και τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Η κυβέρνηση σε ένα χρονικό σημείο, όπου δεν ήταν μέσα στα «πλάνα» της, είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της και να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή έξαρση κρουσμάτων, η οποία δεν είναι, πάντως, ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό.

Η στρατηγική το επόμενο διάστημα στοχεύει σε τρεις τομείς:

Πρώτον, να μην μεταφερθεί η πίεση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία της χώρας. Ηδη το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται για μία νέα πιθανή πίεση. Οι νοσηλείες την εβδομάδα που μας πέρασε ανέβηκαν στις 74 μέσο όρο έναντι 41 την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο δείχνει πως η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται. Δεν αυξάνεται ωστόσο σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί ανησυχία και αυτό έχει εξήγηση. Το τέταρτο κύμα χτυπά κυρίως νέους οι οποίοι κατά κανόνα δεν καταλήγουν σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Η δεύτερη στόχευση αφορά στην τήρηση των μέτρων. Δεν είναι μόνο οι κλειστοί χώροι «μόνο για εμβολιασμένους», το μέτρο που θα ισχύει από την Παρασκευή. Είναι κυρίως το στοίχημα της τήρησης των μέτρων και σε ανοιχτούς χώρους, κυρίως από την νεολαία. Το γεγονός πως τώρα μπαίνουμε στην κορύφωση των θερινών διακοπών αποτελεί από μόνο του μία μεγάλη πρόκληση.

Το τρίτο και μεγαλύτερο στοίχημα είναι να φτάσουμε αρχές Σεπτεμβρίου το 70% εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό. Τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί ανεβαίνουν κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία. Ο στόχος είναι να έχουμε περίπου 50-70 εμβολιασμούς ημερησίως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Από την έκβαση των τριών αυτών στοιχημάτων έως τα τέλη Αυγούστου θα διαμορφωθεί και το πολιτικό πλαίσιο που γίνει η επανεκκίνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς όπως έχει αποδειχθεί η πανδημία αλλάζει διαρκώς προτεραιότητες και δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε και πάλι με τον κ. Τσίπρα να κάνει κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για διχασμό και την κ. Πελώνη να απαντά εκ μέρους της κυβέρνησης σε επίσης υψηλούς τόνους, συνιστώντας στον κ. Τσίπρα «να μη μιλάει για διχασμό, ειδικά λίγες μέρες μετά τις 5 Ιουλίου». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News