ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειδί» οι νέοι – Τα κίνητρα για την Κάρτα Ελευθερίας

«Κλειδί» οι νέοι – Τα κίνητρα για την Κάρτα Ελευθερίας

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει χθες voucher ύψους 150 ευρώ για όποιον νέο ηλικίας 18-25 ετών επιλέξει να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ήταν μία απόφαση με διπλή στόχευση:  

Πρώτος και σημαντικότερος βεβαίως ήταν να αυξήσει τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες που όλες οι έρευνες δείχνουν πως αποτελούν έναν υπερμεταδότη ειδικά της μετάλλαξης «Δέλτα». Με δεδομένα πως αυτές οι ηλικίες έχουν ενόψει καλοκαιριού την μεγαλύτερη κινητικότητα και έχουν πολύ χαμηλά εμβολιασμού κρίθηκε απολύτως απαραίτητο να τους δοθεί ένα έξτρα κίνητρο ώστε να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες του MR οι ηλικίες αυτές έχουν εμβολιαστεί μόνο στο 18% και υπάρχει προφανώς μεγάλο περιθώριο αύξησης του ποσοστού.  

Ο δεύτερος στόχος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος που επαφίεται άλλωστε στην προσωπική βούληση του καθενός, ήταν να αποκτήσει η ΝΔ ξανά επαφή με αυτά τα κοινά. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι μικρότερες ηλικίες 18-35 και περισσότερο οι 18-25 «δεν ακούν» την κυβέρνηση και αποτελούν την μοναδική ηλικιακή κατηγορία που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πάνε σχεδόν χέρι – χέρι. Προφανώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταδείξει, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές πως είναι δίπλα σε αυτή την γενιά, εξου και η ανάρτηση του στα social media αναφέρει την «Κάρτα Ελεθερίας» ως «ένα ευχαριστώ για την υπομονή και την επιμονή τους» όλο το προηγούμενο διάστημα.  

 

Κίνητρα για εμβολιασμένους   

Όπως ανέφερε από χθες το MR τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν κίνητρα εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό. Ο φόβος εξάλλου της κυβέρνησης είναι η επικράτησης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα» με το μόνο αντίδοτο να είναι η αύξηση του εμβολιασμού και το λεγόμενο τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έξτρα κίνητρα θα δημιουργούν ουσιαστικά μια «κανονική ζωή» για τους εμβολιασμένους, καθώς θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε κλειστούς χώρους, εστιατόρια, γήπεδα, συναυλίες, θέατρα και σινεμά και να μην υπόκεινται σε ελέγχους rapidtest ή μοριακών τεστ.

Αντίθετα για τους μη εμβολιασμένους δεν θα υπάρχουν απαγορεύσεις, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες όπως έλεγχοι με τεστ, οι οποίοι θα δυσκολεύουν την πρόσβαση σε διασκέδαση και κλειστούς χώρους. Στις σκέψεις είναι να δοθεί και έξτρα κίνητρο στους επιχειρηματίες της εστίασης για αύξηση της πληρότητας εάν δέχονται πελάτες μόνο εμβολιασμένους. Όλα τα παραπάνω που θα εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News