Κοινωνία Παρασκευή 18/06/2021, 09:47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Μέσα στο καλοκαίρι δρομολογούνται οι αποφάσεις

Β. Κικίλιας για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Μέσα στο καλοκαίρι δρομολογούνται οι αποφάσεις

Μέσα στο καλοκαίρι θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, οι οποίες και θα νομοθετηθούν «έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, η Επιτροπή Βιοηθικής θα εισηγηθεί δημοσίως και στη συνέχεια το θέμα θα εξεταστεί από την κυβέρνηση. «Γίνεται μεγάλη συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας. Δηλαδή για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι, σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομειακές μονάδες όπου βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας, σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία. Και αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, ποια είναι αυτά τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό, ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και το δικαίωμα στην εργασία και πώς αυτό έρχεται να συμβαδίσει και με την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός δεν έσπευσε να πάρει μία απόφαση «εν θερμώ».

Σχετικά με το θέμα των προνομίων, απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα». «Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα».

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των self test είπε ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει, κάποιοι Σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους». Χαρακτήρισε «παροδικά τα προβλήματα» με τη διάθεση των self test και είπε πως «η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα», αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός ανέφερε πως σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ξεπεράστηκαν οι 7.250.000 εμβολιασμοί και 3.050.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως. «Οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%. Εμβολιάστηκαν στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ευπαθείς ομάδες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη και τους στηρίξαμε χωρίς κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «επικοινωνιακό χαμό» τα όσα ακούστηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη δεύτερη δόση και συμπλήρωσε πως πάνω από το 90% των πολιτών που είχαν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν πάει να το κάνουν, ίδιο ακριβώς με το ποσοστό του εμβολίου της Pfizer. «Άρα λοιπόν, οι συμπολίτες μας που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση της AstraZeneca έπραξαν πολύ σωστά και έσωσαν τις ζωές τους, προστάτευσαν τις οικογένειές τους και κάνουν και τη δεύτερη δόση» είπε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «κλείσει».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News