Πολιτική Δευτέρα 28/06/2021, 12:05
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν

Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το freedom pass - Πότε θα ενεργοποιηθεί

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν

Προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ θα δοθεί σε νέους 18-25 ετών που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μέτρων ενθάρρυνσης των εμβολιασμών. Η κάρτα αυτή, που θα ονομάζεται freedom pass, θα μπορεί να αξιοποιηθεί για εισιτήρια ταξιδιών, έξοδα για ξενοδοχεία, και είσοδο σε σινεμά, θέατρα και μουσεία.

«Έχει έρθει η ώρα η Πολιτεία να επιβραβεύσει την προσπάθεια μίας κατηγορίας πολιτών που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Είναι οι περίπου 940.000 νέοι από 18 έως 25 ετών, τα παιδιά που επί τόσους μήνες είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τους φίλους τους να απομακρύνονται. Από σήμερα στους νέους μας ανοίγεται ένα ακόμη παράθυρο ελευθερίας: με την πρώτη δόση του εμβολίου θα αποκτούν αυτόματα μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός η διαδικασία θα είναι απλή. Η κάρτα θα δημιούργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ του κάθε νέου που θα έχει εμβολιαστεί μέσα στο 2021. Θα έχει προπληρωθεί από το κράτος και θα εξαντλείται σταδιακά ανάλογα με τη χρήση της μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό ή μέσω μίας βεβαίωσης.

«Με αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι κάτοχοι θα μπορούν να κάνουν πιο άνετα διακοπές ή να χαλαρώσουν σε χώρους πολιτισμού. Προκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δέλτα, καθώς οι νέοι έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να ‘τσιμπήσουν’ την ευκαιρία και να ‘τσιμπηθούν’ με ένα εμβόλιο».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης η κάρτα θα είναι διαθέσιμη σε γεννηθέντες από το 1996 μέχρι το 2003 που θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Η χρεωστική ψηφιακή κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού αλλά θα μπορεί να υπάρχει και σε φυσική μορφή και θα είναι διαθέσιμη πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και ειδικότερα για:

  • Αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, οδικές μεταφορές
  • Ενοικίαση οχημάτων
  • Καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις
  • Ταξιδιωτικά γραφεία
  • Κινηματογράφους
  • Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού
  • Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Πώς θα την αποκτούν οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποκτούν την κάρτα μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και αφού κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και SMS.

Πώς θα χρησιμοποιείται

Η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού και θα χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικό εμπόριο και e-shops, καθώς και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Η παρουσίαση του Freedom Pass

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News