Πολιτική Τετάρτη 16/06/2021, 22:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- αλλαγές στο εργατικό/ συνδικαλιστικό δίκαιο, ωράριο, υπερωρίες, ψηφιακή κάρτα και διευθέτηση χρόνου εργασίας. Επί της αρχής καταψήφισε το νομοσχέδιο σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Από τα 128 άρθρα του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 56 και δήλωσε «παρών» σε 17, ενώ στα υπόλοιπα καταψήφισε. Το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε συνολικά 74 διατάξεις.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τόσο επι της αρχής όσο και επι του συνόλου των άρθρων.

Το ΜεΡΑ25 υπερψήφισε 6 άρθρα, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε θετικά σε 21.

Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο-1

Νωρίτερα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Στη έναρξη μάλιστα της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου κύριε Τσίπρα».

Για να προσθέσει με σκωπτικό τόνο: «Μιας και έχω δύο λογογράφους, να σας στείλω τον ένα μήπως τακτοποιήσει λίγο της σκέψη σας, διότι καταφέρατε να μιλήσετε για όλα αλλά να μην απαντήσετε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία έθεσα».

Κωστής Χατζηδάκης

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο της χώρας και ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης και το αποδεικνύουμε για ακόμα μια φορά, εσείς δεν ξέρω από πού εμπνέεστε. Πάντως όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου. [Διαβάστε]

«Ο νόμος πλέον, για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει, Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι΄αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι΄αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News