Πολιτική Δευτέρα 14/06/2021, 15:05
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Τι ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Μπ. Τζόνσον

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Τι ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Μπ. Τζόνσον

Για τη θετική επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας, που – όπως επισήμανε – επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, ενήμερωσε τον Βρετανό πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Η.Β., συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030». 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.

Επιτάχυνση διαπραγματεύσεων με την Αλβανία για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Τι ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Μπ. Τζόνσον-1

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, με τον οποίο και συνομίλησε για τις διμερείς σχέσεις καθώς και την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Ράμα ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε «το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η Ε.Ε. έχει θέσει προς την Αλβανία».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News