Πολιτική Τετάρτη 24/03/2021, 19:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη

Ομιλία του κ. Μητσοτάκη και ξενάγηση στις αίθουσες

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη

«Με μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα». Μ’ αυτή την φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της έναρξης των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα, είχαν υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο χαρακτήρισε ως «κόσμημα της πρωτεύουσας και όλης της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο», το οποίο στέλνει «ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδος».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Εθνική Πινακοθήκη ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους και «η ίδια η ιστορία της συμβάδισε με την ιστορία της χώρας, ξεκινώντας από την Αίγινα το 1829 και τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια».

Ως σημαντικό σταθμό της ιστορίας της, παρέπεμψε στο 1896 όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδότησε στο δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή. «Έτσι το 1900 ανατέλλει το νέο Ίδρυμα με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γιώργο Ιακωβίδη».

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη-1

Ο κ. Μητσοτάκης, στο σημείο αυτό, τόνισε  ότι είναι πραγματικά μεγάλη τιμή που «12 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη Νέα Πινακοθήκη, αυτή ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μία ημέρα πριν την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία».

«Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων» σχολίασε, τονίζοντας ότι η μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα.

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη-2

«Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίο η ζωγραφική της νέας Ελλάδος επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού χωρίς όμως να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της. Έτσι ο Κόντογλου συνυπάρχει αρμονικά με τον Μόραλη και ο Λύτρας με τον Χατζηκυριάκο – Γκίκα. Αυτός ο πλούτος της Ελλάδος, αυτός ο πλούτος του κόσμου θα απλώνεται στο εξής σε 21.000 τ.μ. με χώρους έκθεσης και φύλαξης των πολύτιμων συλλογών, με αμφιθέατρο, με βιβλιοθήκη, με υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης».

«Η νέα Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κιβωτού της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία, αναδεικνύοντας παράλληλα και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όμως η επέτειος έναρξης του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στρέφει το ενδιαφέρον μας ειδικά σε 35 έργα φορτισμένα με ιστορία».

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη-3

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε έργα Ελλήνων δημιουργών, ανάμεσα στο 1858 και το 1898, αλλά και το «Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα» του Ευγένιου Ντελακρουά -την τελευταία του προσφορά στο φιλελληνικό κίνημα και μία ακόμη κατάθεση υπέρ της επανάστασης δίπλα στην «Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι.

Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα της επανάστασης είχε τότε δίπλα της Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους φίλους, λαούς που οδήγησαν τελικά τις κυβερνήσεις τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και στις συνθήκες του Λονδίνου, αυτές που τελικά κατοχύρωσαν την εθνική ανεξαρτησία. «Και εκείνοι οι δεσμοί μαζί με την αδελφική μας σχέση με την Κύπρο δεν λύθηκαν φυσικά στο πέρασμα του χρόνου».

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη-4

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, οι υψηλοί προσκεκλημμένοι περιηγήθηκαν στις αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα λάβει χώρα επίσημο δείπνο.

Το «παρών» δίνουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πατρίκ Μεζονάβ, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου, Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ.

Πριν λίγο, στο μεταξύ, αφίχθη στην Αθήνα και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλορένς Παρλί.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα εορταστικά δρώματα για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 θα κορυφωθούν αύριο, Πέμπτη, με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος.

Το πρόγραμμα της 25ης Μαρτίου

-08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

-08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

-09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News