Πολιτική Δευτέρα 31/05/2021, 09:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μεταξύ χαμηλών τόνων και προκλήσεων

Πώς προσέρχεται στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μεταξύ χαμηλών τόνων και προκλήσεων

Mε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 45 λεπττά και λίγο μετά τις 11.00 ο Τούρκος ΥΠΕΞ πέρασε το κατώφλι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όπου θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ λαμβάνει χώρα ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, στην οποία θα μπει στο μικροσκόπιο η συμπεριφορά της Τουρκίας και ενώ η Αθήνα έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέλεξε τις προκλήσεις με το «καλημέρα». 

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μεταξύ χαμηλών τόνων και προκλήσεων-1

Φθάνοντας στην Κομοτηνή έγραψε στο Twitter ότι θα συναντηθεί με μέλη της «τουρκικής μειονότητας. Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη» σημείωσε σε ανακοίνωσή του και έκανε λόγο για διαρκή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Αγκυρα. Επιπλέον χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης και συνεπώς, όπως δήλωσε, απορρίπτονται στο σύνολό τους. 

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Μεταξύ χαμηλών τόνων και προκλήσεων-2

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣKAΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε όποιο θέμα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η Τουρκία.

«Βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στη σχέση με την Τουρκία» παρατήρησε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, εάν στις σημερινές συζητήσεις διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα. 

Όπως είχε σημειώνει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική». «Μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» είχε υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Σημειώνεται πως η διττή προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25-26ης Μαρτίου, αναφέρεται σε αφενός θετική ατζέντα και αφετέρου στην προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News