Πολιτική Κυριακή 30/05/2021, 17:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ο Τσαβούσογλου διαστρέβλωσε την πραγματικότητα

ΥΠΕΞ: Ο Τσαβούσογλου διαστρέβλωσε την πραγματικότητα

Την άμεση και αυστηρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής επίσκεψης του στη Θράκη. «Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για συνεχή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Αγκυρα. Επιπλέον χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης και συνεπώς, όπως δήλωσε, απορρίπτονται στο σύνολό τους. 

Ο κ. Παπαϊωάννου αφού αναφέρει πως η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει πως η χώρα μας θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζει περαιτέρω.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Mε το «καλημέρα» θέμα τουρκικής μειονότητας από τον Τσαβούσογλου

O Mεβλούτ Τσαβούσογλου αποφάσισε να αρχίσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα με μία προκλητική ανάρτηση στο Twitter. 

Έχοντας μόλις φτάσει στο Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή έγραψε στον λογαριασμό του ότι θα συναντηθεί με μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα. 

Η ανάρτηση αυτή έρχεται ουσιαστικά σε πλήρη σύγκρουση με τη δήλωση που έκανε λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία. «Ερχομαι στην Ελλάδα με θετική ατζέντα» είπε σε δημοσιογράφους. 

Ο Τούρκος υπουργός, που πραγματοποιεί «ιδιωτική επίσκεψη», αναμένεται να επισκεφτεί και το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής. Στις 13:30 ο Τσαβούσογλου αναμένεται θα παραθέσει γεύμα σε εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στο χωριό Θάμνα. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και αιρετοί εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας: οι Έλληνες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. 

Αύριο θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News