Πολιτική Κυριακή 30/05/2021, 10:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης ο Τσαβούσογλου

Έφτασε στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης ο Τσαβούσογλου

Στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης προσγειώθηκε πριν από λίγο (10:30) το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ερχομαι στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», ανέφερε λίγο προτού αναχωρήσει από την Τουρκία μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος υπουργός, που πραγματοποιεί «ιδιωτική επίσκεψη» θα μεταβεί στην Κομοτηνή. Πρώτος του σταθμός θα είναι το Τουρκικό Προξενείο όπου θα τον υποδεχθούν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.

Στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής. Η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, αφού ο κ. Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε «τουρκική μειονότητα». 

Στις 13:30 ο Τσαβούσογλου αναμένεται θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και αιρετοί εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας: οι Έλληνες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. 

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Ωστόσο δεν προβλέπεται να επισκεφθεί καθόλου τα Πομακοχώρια σε Ξάνθη και Ροδόπη, καθώς οι αντιδράσεις των Πομάκων για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού ήταν έντονες. 

Τι περιμένει η Αθήνα

Με καχυποψία αλλά και συγκρατημένη ελπίδα ότι έστω βραχυπρόθεσμα θα καταστεί εφικτό να υπάρξει σχετική αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποδέχεται η Αθήνα τον Τούρκο αξιωματούχο. 

Όπως γράφει η Καθημερινή από την πλευρά της Αθήνας έχουν επιλεγεί συνειδητά χαμηλοί τόνοι, καθώς είναι αντιληπτό ότι και στην Αγκυρα υπάρχει κάποια –έστω ιδιότυπη– πρόθεση αποκλιμάκωσης.

Και από τις δύο πλευρές μεταδίδεται ότι δεν επιθυμούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές μιας συνάντησης που μπορεί να αποβεί κρίσιμη, προκειμένου να είναι ήσυχο το προσεχές καλοκαίρι, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αναταράξεις της Τουρκίας.

Προφανής προτεραιότητα των συζητήσεων θα είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News