Πολιτική Πέμπτη 15/04/2021, 19:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Τσαβούσογλου: «Αψιμαχία» on camera

Υψηλοί τόνοι με ηχηρά μηνύματα στη συνέντευξη Τύπου

Δένδιας – Τσαβούσογλου: «Αψιμαχία» on camera

Τις πάγιες διαφωνίες αντίληψης των δύο χωρών σε μια σειρά ζητημάτων επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν στην Άγκυρα.

«Δεν μπορώ να έρθω εδω και να κάνω σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Η Τουρκία έχει παραβιάσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει παραβιάσει 400 φορές τον εναέριο χώρο της Ελλάδας» τόνισε, σε υψηλούς τόνους, ο Έλληνας υπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη της Λοζάνης κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για τουρκική μειονότητα. «Είτε αυτό αρέσει στην Τουρκία είτε όχι».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Δένδιας, προσπάθησε να ρίξει «γέφυρες» επικοινωνίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και εξεύρεσης μιας θετικής ατζέντας. «Το ζητούμενο είναι η ειρηνική συμβίωση στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε δε, ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι η αποκλιμάκωση των ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα, ενώ κατήγγειλε ότι οι ψευδείς ειδήσεις και οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το διμερές κλίμα.

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».  

«Υπάρχει διαφορά απόψεων»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διαφορά απόψεων στο ζήτημα του Αιγαίου, ενώ ζήτησε από τον κ. Δένδια να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους της Ελλάδας.

«Ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών μας» συνέχισε, μεταξύ άλλων.

Απαντώντας στον κ. Δένδια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έσπευσε να παραπέμψει στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούμενος τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

Όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι όλες οι ενέργειες της Άγκυρας λαμβάνουν χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας. 

Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την παρουσία ανθρώπων στην Θράκη, οι οποίοι δηλώνουν Τούρκοι και μουσουλμάνοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας, το μεσημέρι της Πέμπτης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μίας ώρας και με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News