ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία γκρίζα σημεία της πανδημίας

Τα τρία γκρίζα σημεία της πανδημίας

Η χθεσινή ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων από τον Βασίλη Κικίλια, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έβγαλε δύο κεντρικά συμπεράσματα: Πρώτον, τα κόμματα στο συγκεκριμένα κρίσιμο θέμα έχουν συγκλίσεις, κοινές γραμμές και κοινούς προβληματισμούς. Δεύτερον, πως δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει με την πανδημία.

Kατά την διάρκειας της συζήτησης εκφράστηκε προβληματισμός για συγκεκριμένες περιοχές, όπου το ιικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό, όπως είναι για παράδειγμα η Κάλυμνος, η Αιτωλοακαρνανία, η Κέρκυρα αλλά και νομοί της Ηπείρου.

Δεύτερος προβληματισμός που εκφράστηκε ήταν για το γεγονός του μη εμβολιασμού τρίτων χωρών, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος μεταλλάξεων και ως εκ τούτου εισαγωγής ενός νέου κύματος. Δεν είναι τυχαίο πως χθες οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να δωρίσουν 100 εκ. εμβόλια και να επιταχύνουν τη διανομή τους σε χώρες που το έχουν ανάγκη, αλλά και να συμβάλουν στην τοπική παραγωγή τους ώστε να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο παγκοσμίως.

Ο τρίτος προβληματισμός αφορούσε τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων κυρίως στην τρίτη ηλικία.  Για παράδειγμα στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό το οποίο έχει ήδη εμβολιαστεί είναι στο 65% και μαζί με τα ραντεβού ανέρχεται στο 67%, που είναι χαμηλό.

Παρομοίως και στην ηλικιακή ομάδα 80 – 84 έχει εμβολιαστεί το 66% και θα ανέλθει στο 70% με τα ραντεβού. Αντίθετα στην ηλικιακή ομάδα 75 – 79 το 76% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 81,75% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.

Τα ποσοστά είναι χαμηλά και στην δεκαετία 40-49 αλλά και 30-39 αλλά αυτό είναι βέβαιο πως θα ανέβει καθώς το εμβόλιο της Astra Zeneca αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα.

Πιστοποιητικό Covid

Χθες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή μου «που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή» αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε την ελπίδα του το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες και δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Τέλος, άφησε ανοικτό το θέμα να συζητηθεί και ο εμβολιασμός για παιδιά άνω των 12 ετών. «Θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News