ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δουλειά με self test – Τα επόμενα βήματα σε εμβολιασμούς και άρση μέτρων

Στη δουλειά με self test – Τα επόμενα βήματα σε εμβολιασμούς και άρση μέτρων

Βαδίζοντας προς την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχουν σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας για το μήνα Ιούνιο. Πριν φτάσουμε όμως εκεί αυτό που προέχει είναι να μην έχουμε κάποια επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης ώστε το σχέδιο της κυβέρνησης να εξελιχθεί ομαλά.

Από σήμερα Δευτέρα έως το Σάββατο όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests, που το ένα θα αφορά την πρώτη εβδομάδα έως τις 30 Μαίου και το δεύτερο το χρονικό διάστημα από 31 Μαΐου με 06 Ιουνίου.

Το δεύτερο βήμα για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του Ιουνίου είναι να προχωρήσουν περαιτέρω οι εμβολιασμοί που αποτελούν το πιο κρίσιμο κομμάτι του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ήδη έχει ανοίξει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 η οποία προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι πως το πρώτο 24ωρο κλείστηκαν πάνω από 70.000 ραντεβού.

Ο σχεδιασμός λέει πως Τρίτη ή Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικίες 35-39 και ανάλογα την συμμετοχή, ανά 3 μέρες θα κατεβαίνει και ηλικιακή ομάδα. Με αυτό τον ρυθμό εντός του Ιουνίου θα ανοίξει και το ηλικιακό group των 20-29.

Επόμενα βήματα

Λίγοι είναι οι περιορισμοί που έχουν παραμείνει και αναμένεται η άρση τους εντός του Ιουνίου. Ενας από αυτούς που έχει άμεση σχέση και με την οικονομία είναι το άνοιγμα της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους. Όπως δήλωσε εντός της εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αυτό μπορεί να συζητηθεί μόλις φτάσουμε το 50% των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση.

Άλλη βασική προτεραιότητα είναι να έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για όλες τις ηλικίες, καθώς αυτή την στιγμή δεν έχει ολόκληρος ο πληθυσμός ακόμα πρόσβαση στον εμβολιασμό, ο οποίος όπως φαίνεται θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την λειτουργία των κλειστών χώρων και θα αποτελέσει το πρώτο «προνόμιο» των εμβολιασμένων. Μέχρι και χθες με μία δόση του εμβολίου είχαν εμβολιαστεί 3.200.000 Ελληνες πολίτες.

Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί, στις 13:00, την έδρα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου θα συμμετάσχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News