Πολιτική Τετάρτη 12/05/2021, 21:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στίγκλιτζ: Οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν εντυπωσιακές

Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ένα παράδειγμα από την πολιτική που ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν

Φωτ. Οικονομικού Φόρουμ Δελφών

Οι πρώτες 100 ημέρες του Τζο Μπάιντεν στο «τιμόνι» των ΗΠΑ ήταν εντυπωσιακές, υποστήριξε ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Στίγκλιτζ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στα πλαίσια των συζητήσεων του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όπως τόνισε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πολύ καλά σχεδιασμένο έτσι ώστε να δώσει ξανά ώθηση στην Αμερική και η ατζέντα του είναι καλά δομημένη και συνοδεύεται από σοβαρά νομοθετήματα για την στηρίξουν.

Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ένα παράδειγμα από την πολιτική που ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας, Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι ένα «λαμπρό παράδειγμα προοδευτικής πολιτικής». Η Ευρώπη παίρνει και αυτή σειρά σημαντικών μέτρων, αλλά η προσέγγιση του Μπάιντεν είναι εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα για την πανδημία, τη δημόσια υγεία, την φτώχεια, τις υποδομές, την φορολογία κ.λ.π.

Ερωτηθείς για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων, ο κ. Στίγκλιτζ είπε ότι είναι απαραίτητη, ότι το θέμα έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής και ότι θα κάνει τεράστια διαφορά στην κοινωνία και την οικονομία. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι απλά άπληστες, θέλουν τα ήδη μεγάλα τους κέρδη να τα αυξήσουν ακόμη περισσότερο. Η άρση της πατέντας θα κάνει τεράστια διαφορά πιστεύω και πραγματικά απορώ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έριξαν τις τιμές τους μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν», συμπλήρωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένα «θετικό σοκ στον χώρο των φαρμάκων. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς, και συμφωνώ ότι πρέπει να αρθεί η πατέντα των εμβολίων», είπε ο κ. Παπανδρέου.  

Τα χρήματα που θα μας δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τα χρήματα που χάθηκαν από το lockdown αλλά ούτε και να αντισταθμίσουν το κόστος από τις τόσες απώλειες ζωών. Όμως μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

Στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, υπάρχουν «έξυπνοι τρόποι» να λύσουμε θέματα ανισοτήτων. Θα πρέπει να εναρμονίσουμε την φορολογία-κι ας αντιδρούν κάποιες χώρες- και να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση.

«Το θέμα των ανισοτήτων δεν είναι καινούργιο, το είχαμε και στην προ covid-19 περίοδο», τόνισε ο κ. Στίγκλιτζ. «Ο ιός ωστόσο αύξησε τις ανισότητες και τώρα με μέτρα πρέπει να καταπολεμήσουμε κάποιες από αυτές. Το φορολογικό πρόγραμμα του Μπάιντεν είναι σημαντικό διότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα προσφέρει κεφάλαια για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της κοινωνίας». 

Μία νέα πολιτική εποχή ξεκινά στις ΗΠΑ, όπου πλέον το κράτος δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση του προβλήματος. Οι υποσχέσεις του νέο-φιλελευθερισμού απέτυχαν. Απέτυχε το προηγούμενο σύστημα να διαχειριστεί κρίσεις, όπως η πανδημία. Έκανε όλους να στραφούν στο κράτος για βοήθεια, σε μία περίοδο που το κράτος είχε χάσει δύναμη και δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά, είπε ο κ. Στίγκλιτζ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας στράφηκε στο Κράτος για την διαχείριση της πανδημίας και αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα για την χώρα μας, ώστε το κράτος να εκσυγχρονιστεί για το καλό των πολιτών».
Ας μην λειτουργούμε πελατειακά, όπως έκανε ο κ. Τραμπ με την μείωση της φορολογίας για να ευνοήσει τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι, ας κοιτάξουμε το κοινό μας συμφέρον, συμπλήρωσε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News