Πολιτική Παρασκευή 7/05/2021, 08:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόρτο: Πανδημία και κοινωνική πολιτική στην ατζέντα των «27»

Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο ο Κ. Μητσοτάκης

Πόρτο: Πανδημία και κοινωνική πολιτική στην ατζέντα των «27»

Η ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία, και η απάντηση της Ε.Ε. στην πανδημία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των 27 ηγετών της Ε.Ε. που συναντώνται σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής του Πόρτο, που διοργανώνει η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μητσοτάκης, θα εστιάσουν στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, όπως ορίζεται στο στρατηγικό θεματολόγιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2019-2024. Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2021 παρέχει καθοδήγηση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής προστασίας. Το σχέδιο δράσης θέτει επίσης τρεις κύριους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030:

  • ποσοστό απασχόλησης τουλάχιστον 78% στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων να παρακολουθεί μαθήματα κατάρτισης κάθε χρόνο
  • μείωση του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ή φτώχειας κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων να είναι 5 εκατομμύρια παιδιά

Προτεραιότητα θα δοθεί στη μετάβαση από την προστασία στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητάς τους. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους στήριξης των νέων που έχουν πληγεί από την κρίση COVID-19, η οποία έχει διαταράξει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και ο ο συντονισμός των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά στο πράσινο πιστοποιητικό, τους εμβολιασμούς, αλλά και το ζήτημα με τις πατέντες εμβολίων.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας και στη θεματική συνεδρίαση για την εργασία, ενώ το απόγευμα θα παρακαθήσει στο ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην άτυπη σύσκεψη των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.. Θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News