ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γκάζι» στον εμβολιασμό – Τι αλλάζει από σήμερα  

«Γκάζι» στον εμβολιασμό – Τι αλλάζει από σήμερα  

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά από σήμερα ο εμβολιασμός, καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα αυξάνονται σε συνολικά 1.500 ώστε εντός του Μαΐου να μπορούν να πραγματοποιηθούν 2,5 εκατ. εμβολιασμοί και τον Ιούνιο έως 4 εκατομμύρια, φτάνοντας πιο κοντά στο τείχος ανοσίας και στο «ελεύθερο καλοκαίρι», όπως το χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα από σήμερα τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν πλέον σε επταήμερη βάση και έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών που θα εμβολιάζονται σε εβδομαδιαία βάση.

Στην κατακόρυφη αύξηση του εμβολιασμού παίζει ρόλο και το γεγονός των νέων παραδόσεων που επιτρέπει στην κυβέρνηση να πατήσει γκάζι. Το επόμηνο δίμηνο θα παραδοθούν στην χώρα σχεδόν 7 εκατ. εμβόλια. Αναλυτικά από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ και από την εταιρεία AstraZeneca αναμένονται περίπου μισό εκατομμύριο εμβόλια.

Υπενθυμίζεται πως αυτή την στιγμή, όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κάνουν εμβόλιο, ενώ, όπως έχει πει ο κ. Βασίλης Κικίλιας, έως τις 30 Ιουνίου θα μπορούν όλοι οι Ελληνες πολίτες να εμβολιαστούν. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ελαφρά μείωση του ιικού φορτίου όπως καταγράφηκε την Μεγάλη Εβδομάδα, δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, πως τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας και μέχρι τα τέλη του μήνα η πανδημία θα έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, επιτρέποντας την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Όπως λένε στο MR κυβερνητικές πηγές, εμβολιασμός και άρση περιορισμών είναι μία αντιστρόφως ανάλογη πράξη. Οσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι περιορισμοί.

Τελικός στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι να το «ελεύθερο καλοκαίρι» όπως προειπώθηκε. Το αποτέλεσμα του καλοκαιριού, τόσο στα κρατικά ταμεία, όσο στο μέτωπο της πανδημίας – κατά πόσο δηλαδή θα υπάρξει ή όχι νέα διασπορά – θα κρίνει και την πολιτική εκκίνηση του Σεπτεμβρίου, που είναι πάντα ιδιαίτερα κρίσιμη.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News