Πολιτική Πέμπτη 22/04/2021, 12:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρ. Πελώνη: Εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία – διαγνωστικά εργαστήρια

Προσεχώς νομοθετική διάταξη στη Βουλή - Επέκταση του ωραρίου εμβολιασμού μέχρι τις 22.00 το επόμενο διάστημα

Φωτ. Intime

Νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικα πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια, θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, όπως γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για την ακόμη μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 22.00 ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Όπως είπε η κ. Πελώνη κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας εμβολιασμοί θα γίνουν και την Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. «Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα γίνουν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί» ανέφερε, προσθέτοντας πως «καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε πως χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και τους εκπαιδευτικούς, ενώ από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54
ετών.

Από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε «αυστηρότατους ελέγχους» στις εξόδους των αστικών κέντρων προς συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα εν όψει Πάσχα . «Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο και θα υπάρξουν και αυστηρότατοι έλεγχοι στις εξόδους» ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πάντως πως «δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι του κάθε πολίτη και πρέπει να είμαστε συνεπείς».

Ερωτηθείσα πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει η κυβέρνηση την τήρηση των μέτρων στους ιερούς ναούς τις ημέρες του Πάσχα απάντησε πως «προφανώς θα γίνονται έλεγχοι» και πρόσθεσε πως τα μέτρα θα εξειδικευθουν τις επόμενες μέρες με υπουργικές αποφάσεις και με ανακοινώσεις.

Πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών η κ. Πελώνη είπε πως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

Διευκρίνισε ακόμη πως το ωράριο των λειτουργικών θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα είναι πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Γιατί ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια self test

Σε ό,τι αφορά τα self test είπε πως ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια τεστ ματαιώθηκε χθες «λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας». Σημείωσε πάντως πως «η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News