ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρίφοι της Μ. Εβδομάδας με το βλέμμα στην επόμενη Δευτέρα 

Γρίφοι της Μ. Εβδομάδας με το βλέμμα στην επόμενη Δευτέρα 

Μία δύσκολη εβδομάδα ξεκινά σήμερα για τις κρατικές ελεγκτικές μηχανές, καθώς μία εβδομάδα πριν ανοίξει η εστίαση πρέπει πάση θυσία να ελεγχθούν τα μέτρα κατά της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, ώστε την επόμενη Δευτέρα να εφαρμοστεί κανονικά το σχέδιο ανοίγματος.

Εν αρχή ην τα selftest. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου Τομέα, για το υποχρεωτικό μέτρο του self test. Το υπουργείο ενημερώνει πως ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου/ης στον τόπο εργασίας του/της και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID – 19».

Το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου εφαρμόζεται στο προσωπικό του Δημοσίου που, σύμφωνα με το πλάνο εργασιών του κάθε φορέα, ασκεί τα καθήκοντά του με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια. 

Ελεγχοι στις εξόδους  

Την ίδια ώρα σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι σε διόδια, ΚΤΕΛ και Λιμάνια της χώρας. Ηδη το σαββατοκύριακο οι έλεγχοι στα διόδια ήταν σαρωτικοί και επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα των 300 και των 500 ευρώ σε περίπτωση που υπάρχει ψευδής δήλωση ή πλαστά δικαιολογητικά. Το ίδιο συμβαίνει και σε ΚΤΕΛ και Λιμάνια, με στόχο να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η φυγή ατόμων που δεν το δικαιούνται. Το στοίχημα εξάλλου της επόμενης Δευτέρας και κατ’ επέκταση του επόμενο διαστήματος είναι πολύ μεγάλο για να υπάρξει πισωγύρισμα το διάστημα των εορτών. 

Εκκλησίες και Κυριακή του Πάσχα  

Τα στοιχήματα για την κυβέρνηση δεν  σταματούν με την έξοδο των εκδρομέων. Χθες, Κυριακή των Βαίων, παρατηρήθηκαν ήδη συνωστισμοί σε Εκκλησίες στην Αττική, ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί πολύ χειρότερα την Μεγάλη Πέμπτη στην Σταύρωση, αλλά και στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση. Το πρόβλημα είναι λεπτό καθώς δεν μπορεί να υπάρξει επέμβαση παρά μόνο συστάσεις. Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός θα είναι – όσο αυτό είναι εφικτό – σε εγρήγορση και για την Κυριακή του Πάσχα. Στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής άλλωστε βίλες και μονοκατοικίες έχουν μεγάλη ζήτηση, μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News