Πολιτική Δευτέρα 12/04/2021, 12:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρ. Πελώνη: Δωρεάν self test σε περίπου 900.000 εργαζόμενους αυτή την εβδομάδα

Αρ. Πελώνη: Δωρεάν self test σε περίπου 900.000 εργαζόμενους αυτή την εβδομάδα

Δωρεάν self test σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, στην  εστίαση, στις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη, θα διατεθούν αυτή την εβδομάδα μέσω των φαρμακείων, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Τα self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλλει τόσο σε ένα ασφαλές άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένη την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου στα Λύκεια.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια των τεστ έχει ήδη προχωρήσει διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατ. self test.

Η κ. Πελώνη σημείωσε πως καθώς η χρήση των self test θα αυξάνεται είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Όπως όμως έσπευσε να προσθέσει, «αυτό δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, την έγκαιρη ιχνλάτηση και κατ’ επέκταση στην ανάσχεση της διασποράς του ιού». 

Για το αν προβλέπεται να αξιοποιηθούν τα self test ως εργαλείο και για το Πάσχα επανέλαβε πως «το νέο αυτό συμπληρωματικό εργαλείο προφανώς θα χρησιμοποιηθεί για τη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας». Πρόσθεσε ακόμη πως «ανάλογη με τις ροές που φτάνουν θα είναι και η παραδοσή τους στις παραγωγικές ηλικίες». «Ξεκινάμε από τους εργαζόμενους στους τομείς που ανέφερα και σταδιακά όσο θα έρχονται περισσότερα τεστ θα προχωρήσουμε και στις υπόλοιπες κατηγορίες – μέχρι τα 67 έτη θυμίζω ότι είναι η προτεραιότητα» είπε.

Για την έναρξη της χρήσης των self test από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που επέστρεεψαν σήμερα στη Λύκεια παρατήρησε πως «το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών «δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο».

Για την εστίαση 

Ερωτηθείσα για το αν εξετάζεται να επιτραπεί το άνοιγμα καφέ – μπαρ σε εξωτερικούς χώρους ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού, είπε πως είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση. «Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός ως προς την εστίαση. Αυτό ειναι πιθανότερο να γίνει μετά το Πάσχα παρά πριν» πρόσθεσε. 

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν τόσο σε πλατείες, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων που διαθέτουν καφέ take away. «Είναι άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας την ώρα που πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας» τόνισε.

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί ειδική οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης ότι θα συμβεί με τα γυμναστήρια, η κ. Πελώνη αρκέστηκε να πει ότι «όταν υπάρξει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί».

Για τους ιερούς ναούς 

Σε ερώτηση τέλος για το πώς σχεδιάζεται να λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί το Πάσχα απάντησε πως το θέμα «δεν είναι της παρούσης».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News