Πολιτική Δευτέρα 22/03/2021, 10:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδ. Ξανθός: Μονόδρομος η επίταξη – Το υπ. Υγείας «τρέχει και δεν φτάνει»

Φωτ. Intime

«Σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, Ενόπλων Δυνάμεων)» ζητεί ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Χαρακτηρίζει επίσης «καθυστερημένη» των εν λόγω απόφαση του υπουργείου και «πανικόβλητη» την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του τρίτου κύματος της πανδημίας. «Την ώρα που ο έλεγχος της πανδημίας έχει χαθεί τελείως και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ για τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης τους με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) είναι πιο ηχηρή από ποτέ, η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών είναι μονόδρομος. Με τραγική καθυστέρηση, στο ‘και πέντε’, αλλά μονόδρομος» σημειώνει. 

«Εδώ και ‘ενα χρόνο δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη προετοιμασία του ΕΣΥ με στοχευμένες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στις κρίσιμες κλινικές και τμήματα, ούτε κανένα σοβαρό σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη νοσηλεία περιστατικών covid. Αντίθετα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστεί στη φροντίδα μη covid ασθενών. Και τώρα που κατέρρευσε το αφήγημα των ‘χιλιάδων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού’ και ο ‘βασιλιάς είναι γυμνός’, τώρα που τα ασθενοφόρα δεν προλαβαίνουν να διακομίζουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ασθενείς και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ‘ιατρικής πολέμου’ στην εφημερία τους, τώρα το υπουργείο Υγείας ‘τρέχει και δεν φτάνει’. Και είναι τόσο αποτυχημένη και πανικόβλητη η διαχείριση της αιχμής του 3ου επιδημικού κύματος, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάφερε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με παραδοσιακά της ακροατήρια και κοινωνικούς συμμάχους όπως οι ιδιώτες γιατροί και οι εκπροσωπήσεις τους» σχολιάζει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει, «αυτό που προέχει σήμερα είναι η μάχη για τη ζωή, η συστράτευση των πάντων για να μείνει όριο το ΕΣΥ και οι άνθρωποι της ‘πρώτης γραμμής’, η με κάθε τρόπο διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Τώρα είναι η ώρα η υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News