Πολιτική Πέμπτη 18/03/2021, 08:01
ΒΟΥΛΗ

Εγκρίθηκε η επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Εγκρίθηκε η επενδυτική συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός»

Υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου και το ΚΚΕ, επί της αρχής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπέρ της αρχής τάχθηκαν 180 βουλευτές ενώ κατά ψήφισαν 119 .

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο «για μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις», ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε την «αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία», χαρακτηρίζοντάς την«ετεροβαρή» και «ληστρική» και υποστήριξε ότι «όλα τα δικαιώματα του δημοσίου παραχωρούνται υπέρ της εταιρίας ενώ ταυτόχρονα την απαλλάσσει από δεσμεύσεις και αξιώσεις».

Πλέον η επανεκκίνηση της επένδυσης συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ (2,9 δισ. δολ.), των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μπαίνει στο τελευταίο μίλι. Η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης αντικαθιστά τη σύμβαση, που είχε υπογραφεί το 2003 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο, ήλεγχαν, τότε, η European Goldfields και η Άκτωρ, με την πρώτη να εξαγοράζεται το 2011 από την Eldorado Gold.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τα έργα σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες / Στρατώνι Χαλκιδικής που βρίσκονται σε φάση παραγωγής. Όπως και αυτό στις Σκουριές που περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού σε μία διετία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News