Πολιτική Τρίτη 9/03/2021, 10:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για την αστυνομική βία

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για την αστυνομική βία

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τα περιστατικά αστυνομικής βίας θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων» με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

«Τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη ξεπερνούν κάθε όριο. Δυστυχώς όμως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συστηματικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι καταγγελίες για κλιμακούμενη αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι καταγγελίες αστυνομικής βίας σπάνια καταλήγουν στην επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποστηρίζει ακόμη πως «οι πολίτες, μετά από ένα χρόνο σε περιορισμό, δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης να παραβιάζουν συστηματικά τα μέτρα και την ίδια στιγμή να εξαπολύεται πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους για μια κυριακάτικη βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς».

Καλεί τέλος τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει «για πόσο ακόμη θα επιτρέπει αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής διαρκώς παραβιάζει», αλλά και να αποσύρει άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε «ενοχλητικές για όλους» τις εικόνες στη Νέα Σμύρνη, τονίζοντας πως «θα υπάρξει διερεύνηση και θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν».

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε πως «ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν και η κοινωνία βρίσκεται σε αυτό το οριακό σημείο επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης και πλατείες νεο-Αγανακτισμένων».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News