ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές με «μικρό καλάθι»

Διερευνητικές με «μικρό καλάθι»

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκινάνε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μετά από 5 χρόνια οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αθήνα, όπως έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση για να συζητήσει τη μία και μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Από την ελληνική πλευρά θέλει να διαπιστώσει τις τουρκικές προθέσεις και κατά πόσο η Αγκυρα είναι διατεθειμμένη να μπει σε μία ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως είχε συμβεί σε ένα βαθμό το 2003 και το 2011.

Είναι αυτονόητο πως εάν η Αθήνα διαπιστώσει πως η Αγκυρα επιμένει σε όσα θέτει και δημοσίως, δηλαδή σε ένα διάλογο με διευρυμένη ατζέντα, τότε η συζήτηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το ζητούμενο είναι πως θα εξελιχθεί το blame game καθώς τις διμερείς συζητήσεις παρακολουθεί στενά και ο διεθνής παράγοντας.

Εκτίμηση πάντως διπλωματών είναι πως οι διερευνητικές συζητήσεις μπορεί να κρατήσουν για τους επόμενους μήνες, καθώς η Αγκυρα με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει τις κυρώσεις του Μαρτίου.

Ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα του στο εσωτερικό. Οι εικόνες συνωστισμού το σαββατοκύριακο προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση που κρατά στάση αναμονής για να δει τα επόμενα βήματα. Οι περισσότεροι πολίτες μπορεί να φορούν μάσκα, αλλά στα μεγάλα αστικά κέντρα το σαββατοκύριακο και κυρίως στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους έγινε το αδιαχώρητο. Προς το παρόν στην κυβέρνηση δεν θέλουν να κάνουν βεβιασμένες κινήσεις και κατά την πάγια τακτική περιμένουν να δουν με απόσταση δύο εβδομάδων πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Εξάλλου για την επόμενη Δευτέρα έχει αποφασιστεί το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, και αυτή την στιγμή δεν σχεδιάζεται άρση άλλων περιορισμών. 

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί στις 12:00, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ στις 15:15 θα λάβει μέρος σε συζήτηση με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum του Νταβός.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν επίσης ο Anthony Fauci, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Nancy Brown, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philips Frans van Houten και ο Αρχισυντάκτης του Bloomberg News, John Micklethwait. Στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News