Πολιτική Τρίτη 12/03/2024, 11:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα – Εντός ημερών οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο

Μητσοτάκης: Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα – Εντός ημερών οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο

Για τα φαινόμενα βίας στα σχολεία και στην κοινωνία και για τα Τέμπη αναφέρθηκε αρχικά ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη διαχείριση της ακρίβειας που αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα φέτος.

Για τα φαινόμενα βίας 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στα φαινόμενα βίας στα σχολεία και υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μετά και τόσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών.

«Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας.

Σχετικά με το μπoύλινγκ στα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα, ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους.

Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη, συμπλήρωσε.

«Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε επίσης. 

Για την οπαδική βία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. «Φαίνεται πως δεν υπάρχει ένταση πια», δήλωσε σχετικά με την εικόνα των γηπέδων. Επίσης, υποστήριξε ότι στο μπάσκετ η εικόνα είναι καλύτερη.

Για τα Τέμπη

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός μίλησε και για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής χθες.

«Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά, αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Εκείνη ζήτησε δεύτερο πραγματογνώμονα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το μπάζωμα είπε: «Τι να συγκαλύψουμε. Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σωρούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα».

«Τι απέγιναν αυτά τα βαγόνια; Εξαϋλώθηκαν; Ο πρώτος πραγματογνώμονας δεν είπε τίποτα από αυτά», σημείωσε.

Για την ακρίβεια

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

« Υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές. Διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν». «Αυξήσαμε και το επίδομα γέννας» υποστήριξε o πρωθυπουργός.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί από 1η Απριλίου θα είναι πάνω από 800 ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα υψηλά ενοίκια υποστήριξε ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν διότι η οικονομία πάει καλύτερα και η ζήτηση για σπίτια είναι μεγαλύτερη από τη προσφορά. Για το λόγο αυτό κάναμε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», τα προγράμματα « Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ενώ παράλληλα προχωράμε και σε πρόσθετα προγράμματα. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. «Έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε» τόνισε. 

Για τη υγεία

«Ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ. Πιο ποιοτικό με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι « μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά».

«Θα διαθέσουμε ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες μας να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται επίσης στην βελτίωση των υποδομών και κυρίως στα επείγοντα. Έμφαση στον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και σε θέματα με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη». 

«Η πανδημία μας άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Είναι μια επιλογή ελευθερίας και μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας όπως είπε ότι περίμενε «τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ να είχαμε γέφυρες συναίνεσης για τα πανεπιστήμια».

«Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Έχουμε θέσει αυστηρό πλαίσιο» είπε.

Σχετικά με ποια πανεπιστήμια ενδιαφέρονται δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για το ποιοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα» τόνισε και επισήμανε ότι το 85% του νόμου αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια.

Δεν σκεπτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε». 

Για τις ευρωεκλογές

«Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε το κόμμα στην Ευρώπη και την κράτησε, όταν κάποιοι έπαιζαν με τη φωτιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για το αν η ΝΔ έχει στόχο για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «το καλύτερο δυνατόν» και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι όχι μόνο το ποσοστό αλλά και ο αριθμός των Ευρωβουλευτών.

«Θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και να εκπροσωπεί διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και περιφέρειες με ανθρώπους που μπορούν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σχετικά με την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το ζήτημα θα πρέπει να διερευνηθεί. 

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

«Η ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτή εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια στην πατρίδα μας με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα όχι στο βαθμό να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα καταφέραμε η ακροδεξιά να μην σηκώσει κεφάλι διότι ελέγξαμε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», υποστήριξε.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετες παροχές

Πού κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι – Υστερεί η Ελλάδα στην υγεία και την εκπαίδευση

Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. έκλεισε το 2023 – Στα 61,6 δισ. τα φορολογικά έσοδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News