Πολιτική Δευτέρα 11/03/2024, 21:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάιντεν: Προτείνει προϋπολογισμό 7,3 τρισ.δολαρίων για το 2025

Μπάιντεν: Προτείνει προϋπολογισμό 7,3 τρισ.δολαρίων για το 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρότασή του για προϋπολογισμό 7,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει τεράστια αύξηση των διατάξεων ασφαλείας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και αύξηση των φόρων για τους πλούσιους. Ωστόσο, η πρόταση αντιμετωπίζει έντονη αντίδραση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η πρόταση προϋπολογισμού του προέδρου δεν υλοποιείται σχεδόν ποτέ πλήρως, δεδομένου ότι το Κογκρέσο – συγκεκριμένα η Βουλή των Αντιπροσώπων – ελέγχει τις δαπάνες.

Η πρόταση στοχεύει σε αποκατάσταση της διευρυμένης έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που υπέγραψε ο Μπάιντεν ως μέρος του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης που έληξε στα τέλη του 2021.

Η πρόταση θα επεκτείνει την πίστωση από 2.000 δολάρια ανά παιδί σε 3.000 δολάρια για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω και 3.600 δολάρια για παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικογενειακής και ιατρικής άδειας μετ’ αποδοχών, καθώς και ημέρες ασθενείας μετ’ αποδοχών που θα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ.

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν περιλαμβάνει επίσης τη διάθεση 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για την ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμηση της διακίνησης φαιντανύλης. Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει 405 εκατομμύρια δολάρια για την πρόσληψη 1.300 πρακτόρων της Συνοριακής Περιπολίας, 239 εκατομμύρια δολάρια για την πρόσληψη 1.000 υπαλλήλων Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ για να σταματήσουν τη ροή της φαιντανύλης από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, 100 εκατομμύρια δολάρια για Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διερεύνηση διεθνών εγκληματικών οργανώσεων και διακινητών ναρκωτικών και 849 εκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογία ανίχνευσης στα σύνορα.

Η πρόταση λαμβάνει χώρα ένα μήνα αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή και τη Γερουσία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε ένα δικομματικό νομοσχέδιο που θα είχε αυξήσει τις διατάξεις ασφαλείας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και θα περιόριζε τη μετανάστευση με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ελάχιστου φόρου 25% για τους δισεκατομμυριούχους, καθώς και τετραπλασιασμό της επιβάρυνσης για επαναγορές μετοχών. Η πρόταση θα αυξήσει επίσης τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21% σε 28% και επίσης θα αυξήσει τον ελάχιστο φόρο σε εταιρείες αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων που πληρώνουν τουλάχιστον 21% σε εταιρικούς φόρους. Το 2022, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού έθεσε σε εφαρμογή έναν ελάχιστο φόρο 15% για τις εταιρείες.

 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Τhe Independent

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News