Πολιτική Παρασκευή 8/03/2024, 13:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Θα ψηφίσουμε τα άρθρα που στηρίζουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο» – «Ναι» στα μη κρατικά ΑΕΙ μόνο με αναθεώρηση του α. 16

Ανδρουλάκης: «Θα ψηφίσουμε τα άρθρα που στηρίζουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο» – «Ναι» στα μη κρατικά ΑΕΙ μόνο με αναθεώρηση του α. 16

Για «απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. 

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής», συνέχισε λέγοντας: «ποια αξιοπιστία έχει μια κυβέρνηση που προέβαλε ως μεταρρύθμιση την οικτρή δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας;». Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διευθετήσεις συμφερόντων, λέγοντας ότι συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση που η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα. 

«Το σημερινό νομοσχέδιο συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές. Ενα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα», σημείωσε ενώ επικαλέστηκε την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για να επιχειρηματολογήσει κατά της θέσης της κυβέρνησης περί μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. 

«Το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η αλαζονεία και η διαφθορά. Πάνω από το έγκλημα των Τεμπών πλανάται η λέξη διαφθορά. Πάνω από τις υποκλοπές, το ίδιο. Η στάση μας είναι τέτοια επειδή κίνητρα μας είναι οι αξίες μας και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα». 

«Εσείς αλλάξατε θέση. Εμείς έχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ιδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του α. 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου», προσέθεσε στη συνέχεια. 

Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι βασική αγωνία του ΠΑΣΟΚ είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα και η ευημερία της νέας γενιάς. «Δεν είμαστε εμείς οι λάτρεις της ακινησίας. Εμείς θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία και κανόνες. Είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” ή ότι είναι σαν τη Νέα Αριστερά ή ότι είναι “κεντρώο ΚΚΕ”. Δυστυχώς για εσάς, είμαστε το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση». 

«Φοβάστε την προοδευτική πρόταση, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Ολη η ηγεμονία της Ν.Δ. στηρίχθηκε στον φόβο για τα χειρότερα. Είμαστε εδώ σήμερα για να δώσουμε γνήσια ελπίδα στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. 

 «Το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Και δεν την δίνουμε επειδή εμείς εγγυόμαστε ότι μπορούμε να τα κάνουμε διαφορετικά και σωστά», προσέθεσε ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Οσον αφορά το λεγόμενο «σκανδιναβικό παράδειγμα», ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «δεν θυσιάζουμε την αξία της ακαδημαϊκής ζωής στο βωμό τους κέρδους». 

«Θα στηρίξουμε όσα άρθρα θεωρούμε ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου», είπε προς το τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News