Πολιτική Τετάρτη 6/03/2024, 16:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μη κρατικά ΑΕΙ: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο – Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Μη κρατικά ΑΕΙ: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο – Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Με πέντε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε την Τετάρτη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η συνεδρίαση εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ ενδεικτική του ενδιαφέροντος αποτελεί η εγγραφή 167 βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν να λάβουν το λόγο. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προτού το νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αναμένεται να απορριφθούν, μιλώντας από το βήμα της Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται «στο όριο της συνταγματικότητας του άρθρου 16». Επισημαίνεται πως ενστάσεις περί της αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.

Τοποθετήσεις των εισηγητών

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Κτιστάκης. Οπως είπε, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, υιοθετώντας μάλιστα τη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων των πρυτάνεων.

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι «αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές τής σύγχρονης εποχής». Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη συνταγματικότητα των σχετικών άρθρων είπε ότι «το νόημα των διατάξεων του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή από την ένταξη και τη θέση τού συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα της ισχύουσας έννομης τάξης, καθώς και από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και εν γένει συνθήκες».

Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων επέκρινε την κυβέρνηση, ο εισηγητής του μειοψηφίας Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτική επιλογή τής κυβέρνησης για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου «δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει τη μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν μπορεί να είναι εμπόριο, δεν μπορεί να είναι επιχείρηση».

Το ΠΑΣΟΚ είναι «απολύτως απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος» είπε ο αγορητής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης. «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του Συντάγματος, αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα θεσμικά, στην συζήτηση για την αναθεώρησή του», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Σε φραντσάιζ ”παραρτήματα”, που θα μοιάζουν με πανεπιστήμια και θα παροξύνουν μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων, δεν συναινούμε».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News