Πολιτική Παρασκευή 9/02/2024, 10:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σύντομα αύξηση του ορίου επενδύσεων για την Golden Visa

Μητσοτάκης: Σύντομα αύξηση του ορίου επενδύσεων για την Golden Visa

Αύξηση του ορίου επενδύσεων μέσω Golden Visa, ενδεχομένως στα 800.000 ευρώ σε αστικά κέντρα και νησιά και σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου το μέτρο προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη στεγαστική κρίση, την οποία έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι στην Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα της Ελλάδας η αύξηση των ενοικίων άγγιξε σωρευτικά το 50%, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω διψήφια αύξηση το 2023 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού. «Η στέγαση στην Ελλάδα γίνεται πολυτέλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

O πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα πράγματι αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης, το οποίο επιβαρύνει τους νέους, τους δημόσιους λειτουργούς και πολλούς ακόμη Έλληνες, αλλά και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Επεσήμανε ότι πρόκειται για αντίθετη πορεία σε σύγκριση με την κατάρρευση της αξίας των ακινήτων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Και βέβαια το ύψος των μισθωμάτων έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση είναι σημαντική, ας θυμηθούμε όμως το σημείο αφετηρίας που ξεκινήσαμε ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν μεν αυξηθεί, αλλά δεν έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν το 2007. Επίσης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφονται σχετικά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, αλλά 3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας είπε ότι τα τελευταία χρόνια αφορούσε το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων και συνεπώς δεν είναι η πηγή της ανόδου των τιμών των ενοικίων. Αναγνώρισε όμως ότι έχει ασκήσει πίεση στις τιμές στη Δυτική Αθήνα και άλλες περιοχές. «Πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο σε περιοχές που δεν υπάρχει πίεση. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι με πλήρη κατάργηση του μέτρου και ακούω και την πρότασή σας κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα golden visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια», τόνισε αναγγέλλοντας την άνοδο του ορίου επένδυσης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ «Πράγματι είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό διότι κάποιος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο και πληρώνει μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης υποστήριξε ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Δεν υπάρχει εύκολη και προφανής λύση, δήλωσε, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει και κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Είναι βέβαιο όμως ότι οι ιδιοκτήτες έχουν βγάλει πολλά σπίτια από την αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μακροχρόνια μίσθωση.

Ο πρωθυπουργός έκανε τέλος ειδική αναφορά στις τράπεζες: «Οι τράπεζες σήμερα ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

«Υπεύθυνη» για τα χιλιάδες κλειστά ακίνητα και η… Χρυσή Βίζα

Bloomberg: Γιατί τα ακίνητα στην Αθήνα «τρέχουν» γρηγορότερα από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις

Τράπεζες: Χαμηλή η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News