Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 08:55
BUSINESS & FINANCE

«Υπεύθυνη» για τα χιλιάδες κλειστά ακίνητα και η… Χρυσή Βίζα

«Υπεύθυνη» για τα χιλιάδες κλειστά ακίνητα και η…  Χρυσή Βίζα

Έρευνα με αναλυτική καταγραφή των παραγόντων που κρατούν τα ακίνητα κλειστά με αποτέλεσμα να δημιουργείται «έλλειμμα» άνω των 210.000 κατοικιών στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ένας, ένας, οι παράγοντες καταγράφονται: μπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έλλειψη κονδυλίων για ανακαίνιση, μεγάλη ηλικία ιδιοκτητών και ανυπαρξία… διαδοχής στην ιδιοκτησία, χρέη στο δημόσιο και εκκρεμότητες με πολεοδομικές παραβάσεις που εμποδίζουν την ενοικίαση.

Ακόμη και οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 15.000 ακίνητα που δεν μπορούν να ρίξουν στην αγορά για διάφορους λόγους.

Στον μακρύ κατάλογο και η «Χρυσή Βίζα». Το φαινόμενο γνωστό σε πολλές πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας. Διαμερίσματα κλειστά επί χρόνια καθώς αποκτήθηκαν από ξένους με μοναδικό στόχο το διαβατήριο που ανοίγει τις πόρτες στις χώρες της ΕΕ.

Όμως, η καταγραφή των ανάλογων περιστατικών δείχνει ότι πλέον τα ακίνητα που έχουν δοθεί για Χρυσή Βίζα υπερβαίνουν τα 15.000 και με δεδομένο ότι πολλά από αυτά δεν αξιοποιούνται καν, το πρόβλημα του «ελλείμματος» ακινήτων μεγαλώνει.

Είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δρομολογούνται νέα μέτρα που θα λειτουργήσουν περιοριστικά. Στις περιοχές που αποφασίστηκε το όριο επένδυσης να ανέβει στα 500.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα) αναμένεται να προστεθούν και καινούργιες έτσι ώστε το «παράθυρο» για τη Χρυσή Βίζα να ανοίγει μόνο για όσους θέλουν να κάνουν πραγματική επένδυση στην Ελλάδα.

Διότι με 500.000 ευρώ, επένδυση, δεν αποφασίζεις εύκολα να κρατήσεις κλειστό το ακίνητο ούτε στερείς από την αγορά ένα ακίνητο το οποίο θα κάλυπτε εύκολα στεγαστικές ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού.

Ο θεσμός της «Χρυσής Βίζας» θα παρακολουθείται στενά από εδώ και στο εξής καθώς ενώ προσθέτει στις άμεσες ξένες επενδύσεις, ουσιαστικά συμβάλλει στην συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων και στη διόγκωση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Πάνω από 5,5 δισ. ξένα κεφάλαια από το πρόγραµµα «χρυσή βίζα»

Ακίνητα: Αυξάνεται το κατώτατο όριο της επένδυσης για την Χρυσή Βίζα

Χρυσή Βίζα για Ισραηλινούς και Αραβες: Αγοράζουν κατοικία και ασφάλεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News