ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβολιασμοί: Τι λένε οι αριθμοί

Εμβολιασμοί: Τι λένε οι αριθμοί

Η άρση των περιορισμών για την οποία γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα, είναι σε άμεση συνάντηση με το πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιασμοί. Οσο πιο γρήγορα προχωρήσει η ανοσία του πληθυσμού τόσο συντομότερα θα δούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Συνεπώς είναι απολύτως λογικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παρακολουθεί στενά το όλο θέμα.

Χθες μάλιστα προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας στην Λεωφόρο Κηφισίας, με θέμα την πορεία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης. O Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ότι όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό» και ευχαρίστησε «τα χιλιάδες στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη, πρωτόγνωρη διαδικασία», κάνοντας ειδική αναφορά στην μεγάλη συμμετοχή των ηλικιωμένων, μίας πολύ κρίσιμης ηλικιακής ομάδας για να πετύχει το σχέδιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία».

Τι λένε οι αριθμοί 
Εώς αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί, ενώ περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών. Σημαντικό είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουν χαθεί μεγάλες δόσεις, καθώς η συνέπεια των πολιτών φτάνει το 95%, όπως είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Στην σύσκεψη εξετάστηκε και η εμβολιαστική κάλυψη των νησιών -ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό- και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού. Σύμφωνα με το πλάνο τέλη Φεβρουαρίου θα έχει καλυφθεί όλη η Επικράτεια.

Το πιστοποιητικό 
Την ίδια ώρα η συζήτηση για την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, συζητιέται όλο και περισσότερο εντός και εκτός των τειχών. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην θερμή υποδοχή που έχει δεχθεί η πρόταση τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό αλλά αντίθετα θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, σήμερα, θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών». Ειδικά για τουρισμό μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προοπτική, όπως φάνηκε από την χθεσινή θετική ανακοίνωση της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) που συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση «διότι» όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Επιτάχυνση διαδικασιών 
Τέλος, οσον αφορά τις καθυστερήσεις στην έγκριση άλλων τύπων εμβολίων, όπως αυτό της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα το θέσει στην Σύνοδο ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News