Πολιτική Πέμπτη 30/11/2023, 11:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό

Επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό

Την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως είπε, καθιερώνεται για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ όλη η χώρα θα είναι μια ενιαία περιφέρεια με σταυρό. Λεπτομέρειες για το σχέδιο θα ανακοινωθούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

«Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα. Καθιερώνουμε για όποιον επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.  «Οπως είχα σημειώσει στη ΔΕΘ και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών, όμως, όπως είπε, «η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 πρέπει να ισχύσει και τώρα».

Πολλές ομάδες πολιτών, όπως υπερήλικες, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και μαθητές που βρίσκονται σε περίοδο εξετάσεων, μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Και σημείωσε ότι η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας στις ευρωεκλογές αποτελεί πρόκριμα για να τεθεί σε ισχύ ακολούθως και στις εθνικές εκλογές. 

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του κρατικού προϋπολογισμού 2024 

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το εθνικό σύστημα τραύματος

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους,

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή προέδρου του ελεγκτικού συνεδρίου,

-Εισήγηση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την τροποποίηση πράξης υπουργικού συμβουλίου για τη συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News