Πολιτική Τετάρτη 13/09/2023, 18:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας για πλημμύρες: Εχουμε σχέδιο για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

Σταϊκούρας για πλημμύρες: Εχουμε σχέδιο για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

«Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή.

Αναφέρθηκε στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, από το πρωί στη συζήτηση στην Ολομέλεια, δέχεται σφοδρές επικρίσεις για το ποιος φέρει την ευθύνη για την καταστροφή στη Θεσσαλία.

«Σύμφωνα με τον νόμο του 2010 που επικαιροποιήθηκε το 2018, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων καθώς και οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών. Και η Περιφέρεια έχει δώσει πλήρη στοιχεία για το τι έργα έχουν υλοποιηθεί. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι υπεύθυνο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αυτά που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, με βάση το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο», είπε. 

Μετά τον Ιανό, είπε, υλοποιήθηκαν και άλλα έργα: «Η ενημέρωση που έχουμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ότι από τα άλλα έργα, υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 450 θέσεις. Μετά την πλήρη αποτύπωση των αναγκών έγιναν επιπλέον 100 συμπληρωματικές συμβάσεις και μέχρι σήμερα η συνολική πρόοδος των έργων είναι στο 75% και αυτά τα έργα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν αντέξει αυτές οι υποδομές στις νεροποντές. Από την πρώτη εικόνα δεν έχουν καταγραφεί βλάβες και αστοχίες σε αυτές». 

Αναφερόμενος στην τροπολογία που αφορά στην εμπλοκή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των παρεμβάσεων εκτάκτου ανάγκης στη Θεσσαλία, τόνισε ότι θα υπάρξει πλήρης εμπλοκή των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών του υπουργείου αλλά και των εποπτευομένων φορέων. Η περιγραφή των παρεμβάσεων θα αναφέρει και το κόστος κάθε δράσης. 

Προηγουμένως, η πρόεδρος της ”Πλεύσης Ελευθερίας” Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πού πήγαν τα λεφτά για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αν στηρίζει τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, αν θα παραιτηθεί κάποιος μετά από την μεγάλη καταστροφή». 

«Σας είδαμε χθες περιχαρείς στο Στρασβούργο, την ώρα που ο κόσμος στενάζει», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και προσέθεσε: «Έχετε καταφέρει να μπει το ποτάμι μέσα στη Λάρισα. Ο κόσμος στενάζει και ρωτάει πού πήγαν τα λεφτά- τι τα κάνατε. Ρωτάει, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πού διατέθηκαν πριν από τρία χρόνια, από τον εκλεκτό σας κύριο Αγοραστό, που πήγε να τον υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και χαμογέλαγε και εκεί, από τον εκλεκτό σας κύριο Μπέο και πήγε και αυτόν να τον υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και χαμογέλαγε και εκεί». 

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News