Πολιτική Παρασκευή 8/09/2023, 08:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Διαχείριση κρίσης και αναβολή ΔΕΘ – Πυρά της αντιπολίτευσης

Κυβέρνηση: Διαχείριση κρίσης και αναβολή ΔΕΘ – Πυρά της αντιπολίτευσης

Oι εικόνες απόλυτης καταστροφής από τις πλημμύρες που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Daniel» στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, και ανέδειξαν για ακόμη μία φορά κενά και ελλείψεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να αναβάλει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στη Λάρισα προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης, ενώ είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και το Σάββατο στην περιοχή. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» απόφαση ελήφθη όταν έγινε σαφές ότι οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας είναι πολύ σοβαρές, κάτι που, άλλωστε, μαρτυρείται από τις απώλειες ζωών, ενώ δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών σε υποδομές και περιουσίες.

Το μέγεθος της καταστροφής οδήγησε σε εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τον υφιστάμενο δίαυλο που τις συνδέει με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και εσπευσμένα επέστρεψε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, με σκοπό να είναι παρών στην Αθήνα, καθώς η κατάσταση που διαμορφώθηκε απαιτεί τη χρησιμοποίηση τεράστιων πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων, που δραστηριοποιήθηκαν πλήρως σε Καρδίτσα και Τρίκαλα από χθες το πρωί. Οι εντολές για ετοιμότητα, πάντως, είχαν δοθεί ήδη από το βράδυ της Τετάρτης.

Πάντως ακόμη και αργά χθες το βράδυ, με εξαίρεση τα μεγάλα μηχανήματα του Μηχανικού και τα τροχοφόρα, η διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης εγκλωβισμένων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η κατάσταση σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις της Καρδίτσας περιγράφεται από πηγές με γνώση της κατάστασης ως οριακή. Εν ολίγοις, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούσαν να φθάσουν οδικώς σε σημεία όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Γι’ αυτόν τον λόγο πολύτιμη ήταν χθες η συμβολή όσων λέμβων τελικά αξιοποιήθηκαν και φυσικά των ελικοπτέρων που απεγκλώβισαν μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλο το βράδυ, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και με το πρώτο φως της ημέρας θα εντατικοποιηθούν. Η κατάσταση πάντως που διαμορφώθηκε, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, τα τελευταία 24ωρα, οδήγησε στην άσκηση κριτικής για την ακτίνα παρουσίας του στρατού, ιδιαίτερα καθώς το ΓΕΕΘΑ προωθούσε χθες διαρκώς φωτογραφικό υλικό με την ένδειξη «Πάμε Παντού».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν διατεθεί συνολικά 46 οχήματα (ΤΟΜΠ, Χάμερ, γενικής χρήσης, λεωφορεία, φορτωτές γαιών και προωθητές γαιών), 27 λέμβοι, λόχος (70 άτομα) της Ζ΄ ΜΑΚ και προσωπικό από την 32 ΤΑΞ Π.Ν., πέντε ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και μία φρεγάτα στον Παγασητικό Κόλπο, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται ήδη αρκετά ακόμη μέσα. Τέλος, γίνεται προσπάθεια από τη ΜΟΜΚΑ για τοποθετήσεις γεφυρών «Μπέλεϊ», όπου αυτό απαιτηθεί (Καλά Νερά Βόλου, Στουρναραίικα Τρικάλων, Μουζάκι Καρδίτσας).

Στη Θεσσαλία

Ολο το βάρος της κυβέρνησης μετατίθεται για το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλία. Χθες με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με την Πολιτική Προστασία. Συγκεκριμένα, στη Λάρισα εγκαθίστανται επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον διοικητή της Α΄ Στρατιάς, αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο, για τους απεγκλωβισμούς, ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση, ο Θοδωρής Λιβάνιος για το δίκτυο υδροδότησης, ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος για τα μεταφορικά δίκτυα, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος για τον εφοδιασμό των αποκλεισμένων περιοχών της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τρόφιμα, νερό και στέγη αν χρειάζεται, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την πρόσβαση σε δομές υγείας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αξιολογεί διαρκώς τα πάντα. Προφανώς και η νεροποντή που έπνιξε την Κεντρική Ελλάδα ήταν πρωτοφανούς έκτασης, από την άλλη όμως έχουν εντοπιστεί και διαχειριστικά λάθη.

Από χθες το πρωί η κινητοποίηση των Ε.Δ. – Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούσαν να φθάσουν οδικώς σε σημεία όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Συντονισμένη επίθεση στην κυβέρνηση για τις πλημμύρες που έχουν πλήξει όλη τη Θεσσαλία έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ξεκινάει περιοδεία στις περιοχές που πλήττονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, κατακρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση πως ήταν λάθος η μεταφορά της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές με έμφαση στον σχεδιασμό και στην πρόληψη, για τη διαχείριση πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, χωροταξικών θεμάτων και προστατευόμενων περιοχών», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, θύμισε πως το 2016 εγκρίθηκε από τη Βουλή «η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», καλώντας την κυβέρνηση να την επικαιροποιήσει. Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως απαιτούνται και Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και ταυτόχρονα η ενεργοποίηση ενός σημαντικού εργαλείου: των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Eνα κράτος προετοιμάζεται, κάνει πρόληψη, προστατεύει κρίσιμες υποδομές, ενεργειακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών, νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει πλαίσιο ισχυρής πρόληψης σε φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ότι όσο επεκτείνεται το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η Ελλάδα», είπε. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, στις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο και στις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση αλαζονείας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Βασίλη Κικίλια ζητώντας να κινητοποιηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός για να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι των περιοχών που έχουν πληγεί. Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανικανότητα και ζήτησε την παραίτησή του, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «οι πολίτες εκπέμπουν SOS, ολόκληρη η Θεσσαλία έχει βουλιάξει».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News