ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δύναμη της φωνής

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Φοινίτσης θα διαβάσει το πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Τα πτερόεντα δώρα» (1907) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην καθαρεύουσα. Όχι σε κάποια από τις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες αλλά ιδιωτικά, από το τηλέφωνο.

Ο σκηνοθέτης της ομάδας Παραστατικών Τεχνών «Πρόταση» θα συνομιλήσει ο ίδιος με όποιον επιθυμεί να ακούσει από τη φωνή του την ανάγνωση του διηγήματος για τον άγγελο που κατεβαίνει στην Αθήνα και ζητάει να χαρίσει τα δώρα του. Θα ανταλλάξουν ευχές και θα κατεβάσουν το ακουστικό. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να στείλει ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] αναγράφοντας το όνομα του ανθρώπου που θα δεχτεί την κλήση, το τηλέφωνο φυσικά και για ποιον λόγο τον/την σκέφτηκαν. Θα πρέπει και ο ίδιος βέβαια να είναι σύμφωνος. Θα λάβει μια κλήση μεταξύ 6 – 8 το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου.

Η πρωτοβουλία του κ. Φοινίτση προσπαθεί να καλύψει το κενό της συντροφικότητας που αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού. Το συναίσθημα της μοναξιάς είναι κυρίαρχο τα φετινά Χριστούγεννα και ενώ κάποιοι από δυσανασχετούν με την σκέψη ότι θα γιορτάσουν μόνο με την άμεση οικογένεια τους, χωρίς τα μεγάλα, παραδοσιακά, τραπέζια, υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας που θα περάσουν την Πρωτοχρονιά πραγματικά μόνοι τους. Χωρίς να ανταλλάξουν μια κουβέντα ούτε στο τηλέφωνο.

Έχουν γραφτεί πολλά για την αξία της παρέας, των συγγενών και των φίλων με τους οποίους φέτος δεν βρεθήκαμε, σχεδόν αποξενωθήκαμε, αλλά νομίζω ότι πρέπει αξίζει να γίνει μια μικρή μνεία στη ζεστασιά που μόνο η ανθρώπινη φωνή μπορεί να μεταδώσει. Όχι, η φωνή που συνοδεύεται από την εικόνα, αλλά η φωνή που δημιουργεί εικόνες είναι αυτή που μπορεί να παρηγορήσει από την έλλειψη της ανθρώπινης παρουσίας.

Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο που βρίσκει κοινό και πρόσφορο έδαφος περαιτέρω ανάπτυξης το ραδιοφωνικό θέατρο που επιστρέφει δυναμικά και θεαματικά είτε στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ είτε μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών ή από μεμονωμένες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Εκτός από το πρακτικό μέρος, ότι δηλαδή δεν μπορούν να στήνονται παραστάσεις όπως πρώτα, τα ραδιοφωνικά θεατρικά έργα – κρίνοντας από τα radio plays του Φεστιβάλ Αθηνών που έχω ακούσει – δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παρέας, μια επικράτεια της φωνής που δημιουργεί συναισθήματα. Από αυτά που τόσο έχουμε ανάγκη.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News