ΑΠΟΨΕΙΣ

Annus Horibilis

Το 2020 πύκνωσε τα γεγονότα σε τέτοιο βαθμό που δίνουν δυναμική δεκαετίας, αν όχι αιώνα, σε έναν μόνο χρόνο. Έναν χρόνο που επηρέασε την ανθρωπότητα ολόκληρη, ταυτόχρονα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσο κανένα άλλο έτος στο παρελθόν.

Ζήσαμε και ζούμε την Ιστορία σε ενεστώτα χρόνο, μια Ιστορία που προκαλεί ρίγη τρόμου λόγω του βάθους της αβεβαιότητας. Ζήσαμε και ζούμε την χρονιά που η υπερβολή δεν είναι σχήμα λόγου, που οι ειδήσεις είναι αδιάκοπα μεγάλες, κατά κυριολεξία ιστορικές.

Η πανδημία έκανε τον κόσμο να μοιάζει μια σταλιά: Οι άνθρωποι να αποκτούν μια δυστοπική ομοιομορφία φορώντας μάσκες και οι δρόμοι να αδειάζουν λόγω των lockdown, παράγοντας εικόνες επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως, αυτό ήταν το 2020. Μια χρονιά που σε δυσκόλευε να πιστέψεις στα μάτια σου. Μια χρονιά χωρίς ανάσα. Μια χρονιά που πέραν του εφιαλτικού φορτίου της πανδημίας, οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Μια χρονιά που σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου αλλοπρόσαλλου λαϊκισμού με την ήττα Τραμπ. Μια χρονιά που είδε τους δρόμους των ΗΠΑ να φλέγονται μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και του ξεσπάσματος του κινήματος «Black lives matter» που ακολούθησε.

Μια χρονιά που -στα καθ’ ημάς- είδε τον Ερντογάν να εργαλειοποιεί την προσφυγική δυστυχία σε έναν νέου τύπου υβριδικό πόλεμο στον Έβρο, μια χρονιά που είδε την κόλαση της Μόριας να καίγεται, μια χρονιά που μας έφερε στα πρόθυρα της σύγκρουσης με την Τουρκία.

Μια χρονιά που τελειώνει με καθημερινές λίστες νεκρών που φεύγουν με φέρετρα τυλιγμένα σε πλαστικό και χωρίς το σύνηθες ξόδι από φίλους κι αγαπημένους.

Μια χρονιά που η επιστήμη, σε πλήρη και συγκινητική συστράτευση, κατάφερε να ανακαλύψει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και να δώσει ελπίδα για επιστροφή στην κανονική ζωή, που δύσκολα θα μοιάζει με ό,τι γνωρίζαμε κι αυτό υπό την προϋπόθεση να καταφέρει η ανθρωπότητα να φέρει σε πέρας το τιτάνιο εγχείρημα του εμβολιασμού.

Το 2020 αφήνει βαρύ αποτύπωμα. Ο κόσμος όλος περπάτησε και περπατά σε λεπτό πάγο και δεν θα είναι ξανά ο ίδιος…

Είναι το annus horribilis που κανένας ποτέ δεν θα ξεχάσει.

Στο βίντεο της ομάδας Cee-Roo βλέπουμε το 2020, την χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο, να περνάει σαν τρέιλερ μέσα σε 3 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News