ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαθήματα Οξφόρδης για την Ελλάδα

Το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19 αφορά την Ελλάδα για περισσότερους από έναν λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ο προφανής και σχετίζεται με το εμβόλιο αυτό καθ’ αυτό. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σκεύασμα το οποίο εφηύραν από κοινού σε λιγότερο από 12 μήνες το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, θα έρθει να προστεθεί στα αποθέματα των Pfizer-BionTech και Moderna, ενισχύοντας το εθνικό stock για τη διενέργεια μαζικών εμβολιασμών σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι θα συνδράμει την ανοσία του πληθυσμού, την αποφόρτιση του συστήματος υγείας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αφορά τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι αναδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τα δυνητικά οφέλη από τη συνεργασία ενός πανεπιστημίου με μια επιχείρηση. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι αφενός να συνδέσει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, αφετέρου να μετασχηματίσει τις ιδέες που αναπηδούν από τα πανεπιστήμια σε δραστηριότητες οικονομικά και ευρύτερα αποδοτικές. Σημειωτέον, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το πρώτο 6μηνο του 2020 οι καταθέσεις για τα εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Ο τρίτος λόγος, σαφής προέκταση του προηγούμενου, είναι το γεγονός ότι υπενθυμίζει την αξία την οποία προσδίδει στην οικονομία, εν προκειμένω και στη δημόσια υγεία, η έρευνα και η καινοτομία, απ’ όπου και αν προέρχεται. Η αγορά του φαρμάκου είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα R&D. Στον συγκεκριμένο κλάδο, για κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυσης σε νέες παραγωγικές μονάδες -σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ- η ανταποδοτικότητα ξεπερνά το 86%, δημιουργούνται 20 άμεσες θέσεις εργασίας και καταγράφεται αύξηση των κρατικών εσόδων που αντιστοιχεί στο 22,5% της δαπάνης για την επένδυση.

Αυτό λοιπόν που πρωτίστως μας διδάσκει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ότι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας ανοίγει τον δρόμο για έρευνα και καινοτομία με προστιθέμενη αξία η οποία, εκτός από τις οικονομίες, ενίοτε σώζει και ζωές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News