ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη κατά της άρνησης

Η μάχη εδώ και καιρό διεξάγεται σε τρία μέτωπα: πρόληψη κατά του κορωνοϊού, διαχείριση της ύφεσης αλλά και απόκρουση της ανοησίας τελικά, που αφορά στις αντιδράσεις για την πανδημία, αντιδράσεις που φτάνουν στα όρια της άρνησης της πραγματικότητας.

Η ανοησία διαχρονικώς είναι ανίκητη και πανταχού παρούσα. Στο πλαίσιο της πανδημίας έχει προσλάβει τα χαρακτηριστικά της συνωμοσιολογίας. Τώρα έχει αρχίσει ένα μίνι «αντάρτικο» κατά των εμβολίων – είχε προηγηθεί κατά της μάσκας, του lockdown και ούτω καθεξής.

Υπάρχει μια -μικρή ευτυχώς- μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζει αλλοπρόσαλλες δοξασίες γύρω από το εμβόλιο, οι οποίες δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, πολλώ δε μάλλον τεκμηρίωση. Ωστόσο, υπάρχουν και διακινούνται στα social media, που ενίοτε μοιάζουν με κήπο συνωμοσιολογίας, απόψεις που συνιστούν ένα μπόλιασμα φόβου και ανορθολογισμού, πασπαλισμένο με τζάμπα μαγκιά και δοκησισοφία.

Άλλοτε θα έμοιαζε με αστείο και θα ήταν αδιάφορο. Η γραφικότητα θα ήταν απλώς γραφικότητα και η ζωή θα έπαιρνε τον δρόμο της, ακολουθώντας τη ροή της κανονικότητας. Τώρα όμως δεν είναι έτσι.

Στα χρόνια της πανδημίας, η στάση ενός αρνητή έχει καταστροφική δυναμική, καθώς μπορεί να λάβει πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά μέσω των συσπειρώσεων που ενισχύονται από τη χαλαρότητα των social media. Κάποιος που διάβασε κάτι -αληθοφανές ή παράδοξο- στο Facebook μπορεί και να το πιστέψει χωρίς να μπει στον κόπο να ελέγξει κατά πόσο είναι αλήθεια.

Εδώ που είμαστε, δεν μας παίρνει να χαθεί η μπάλα. Οι εμπειρογνώμονες απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις. Η ενημέρωση γύρω από την πανδημία είναι αδιανόητα μεγάλη – ίσως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Και να μην θες, που λέει ο λόγος, μαθαίνεις. 

Το να προτάσεις το… σπουδαίο επιχείρημα «τι μας κρύβουν;» ή το δημώδες «ξυπνάτε γίδια!» δεν σε κάνει σοφότερο. Σε κάνει το αντίθετο. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η άρνηση των γεγονότων σημαίνει άρνηση της ευθύνης. Κι εδώ η ευθύνη είναι απ’ όλους προς όλους.

Η μάχη έναντι της ανοησίας ήταν διαχρονικά δύσκολη, ίσως χαμένη από χέρι. Τώρα όμως ο ανορθολογισμός πρέπει να δεχθεί λυσσώδη επίθεση σε μια μάχη με υπαρξιακά χαρακτηριστικά, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News