ΑΠΟΨΕΙΣ

Το επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει να είναι ο άνθρωπος

Το επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει να είναι ο άνθρωπος

Μπορεί να έχουμε ξεπεράσει το αρχικό σοκ της πανδημίας, που δεν είναι πια κάτι καινούριο στη ζωή μας, όμως, παράλληλα, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η κρίση αυτή έχει αρκετό δρόμο μπροστά της. Καθώς, λοιπόν, σταδιακά προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, έχουμε βρει τον χρόνο να σκεφτούμε και κάποιες θετικές συνέπειες αυτής της άνευ προηγουμένου «αναταραχής» στη ζωή μας. Είμαστε πια εξοικειωμένοι όχι μόνο με όσα άλλαξαν γύρω μας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και με όλα όσα θα θέλαμε να αλλάξουμε στο μέλλον.

Η πραγματικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί μεν να επιταχύνθηκε σημαντικά από την πανδημία, γρήγορα, ωστόσο, συνειδητοποιήσαμε ότι η αναγκαιότητα αυτής της εξέλιξης προϋπήρχε και θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον. Η πανδημία μάς αποκάλυψε πως κάθε είδους μετασχηματισμός, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολος μπορεί να φαινόταν στο παρελθόν, μπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρχει ευθυγράμμιση κινήτρων.

Δίνοντας τις σωστές προτεραιότητες

Τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνολογιών μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στην αποτελεσματικότητα, τη λειτουργία, τις υπηρεσίες και την ευελιξία οποιουδήποτε οργανισμού. Καθώς κάθε εταιρεία μετασχηματίζεται, νέες δομές δημιουργούνται ως φυσικό επακόλουθο και το παλιό μοντέλο πυραμίδας στην οργανωτική δομή μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή, ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από μόνη της, καθώς τα γρανάζια και το καύσιμο των εταιρικών μηχανισμών είναι οι άνθρωποι.

Πρέπει να εστιάσουμε στους ανθρώπους, και αυτό πρέπει να συμβεί με δύο τρόπους που δρουν παράλληλα. Πρώτον, φρέσκα ταλέντα, με σύγχρονες δεξιότητες, γνώσεις και νέες ιδέες, χρειάζεται να εισχωρήσουν στους οργανισμούς και να ενσωματωθούν με την υπάρχουσα ομάδα. Εδώ το κρίσιμο σημείο είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα με μεγάλη συνεκτικότητα, στην οποία τα νέα στελέχη θα μάθουν τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησης από την παλιά φρουρά, ενώ τα ήδη υπάρχοντα στελέχη θα είναι ανοιχτά σε νέες ιδέες, νέους τρόπους εργασίας, καθώς και σε δυνατότητες εξέλιξης. Ταυτόχρονα, καθώς τα νέα ταλέντα μπαίνουν στο παιχνίδι, είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε το υπάρχον εργατικό δυναμικό ώστε να αποκτήσει νέες δεξιότητες, να κατανοήσει τις δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις που φέρνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο είναι πολύ πιο δύσκολο από το δεύτερο, καθώς τα νέα ταλέντα επί του παρόντος σπανίζουν και η απόκτησή τους μπορεί να είναι ένα δαπανηρό σπορ. Και τα δύο αποτελούν αναγκαιότητα για να κάνουν το επόμενο βήμα οι επιχειρήσεις, αλλά, επί του παρόντος, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων φαίνεται να είναι η άμεση προτεραιότητα.

Το κλειδί είναι η κατανόηση των εξελίξεων

Στις μέρες μας, το να έχουν οι άνθρωποι τόσο τεχνολογικές όσο και ήπιες δεξιότητες (soft skills), είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Δεξιότητες όπως ο προγραμματισμός και το data science από τη μία, και η δημιουργική σκέψη, η προσαρμοστικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η επιχειρηματική νοοτροπία από την άλλη, είναι ζωτικής σημασίας. Αν και ίσως πιο σημαντικό είναι κάτι που βρίσκεται ανάμεσα στο φάσμα των hard και των soft skills: Η ανάγκη να κατανοήσουμε ποιες αλλαγές μπορεί να φέρει η τεχνολογία στη ζωή μας και στις επιχειρήσεις μας. Η κατανόηση αυτή είναι το κλειδί για τους ανθρώπους μας, έτσι ώστε να προχωρήσουν και να ενσωματώσουν όλα αυτά που τώρα προσφέρει γενναιόδωρα η τεχνολογία, προκειμένου να βοηθήσουν στην μεταμόρφωση των εταιρειών και στην εξέλιξη των υπηρεσιών και προϊόντων με επίκεντρο τον χρήστη.

Καθώς νέες πραγματικότητες και ορολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το metaverse και το IoT έρχονται στη ζωή μας, πρέπει να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν στις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να αποκτήσουμε εμείς οι ίδιοι αλλά και να εμφυσήσουμε στους  ανθρώπους γύρω μας την όρεξη να αποκτούν νέες γνώσεις και να κατανοούμε τις αλλαγές, να εξελισσόμαστε και να είμαστε έτοιμοι να ελιχθούμε με επιτυχία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Οι διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία αναλύονται εκτενώς στο νέο report Digital Transformation in Greece 2021-2022, μία πρωτότυπη μελέτη του Found.ation και του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital.

* Ο Φίλιππος Ζακόπουλος είναι Managing Partner, Found.ation

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News