ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και βλάπτει σοβαρά καταθέσεις και συντάξεις

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και βλάπτει σοβαρά καταθέσεις και συντάξεις

Η υπερβολική εκτύπωση χρήματος στις ΗΠΑ – αλλά και στην Ευρώπη, με μικρότερο όμως ρυθμό – σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τα προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 6,2% με τα επιτόκια (United States Fed Funds Rate) να βρίσκονται μόλις στο 0,25%. 

Όπως είναι φυσικό, οι πολίτες που δεν γνωρίζουν χρηματοοικονομικά και δεν κατανοούν την έννοια της ψευδαίσθησης του χρήματος (money illusion), θα καταγράψουν ετήσιες απώλειες περίπου 6,14%, καθώς ο μέσος όρος των επιτοκίων για τις τραπεζικές τους καταθέσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς (savings accounts) εμπορικών τραπεζών και πιστωτικών ενώσεων βρίσκεται κοντά στο 0,06%, ενώ για τους τρεχούμενους λογαριασμούς (checking accounts) το επιτόκιο είναι κοντά στο 0,03% (Στοιχεία: FDIC – National Rates and Rate Caps). 

Δεν θα επηρεασθούν όμως μόνο οι καταθέτες αλλά και οι συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις παραμένουν σταθερές. 

Τόσο οι απλοί καταθέτες όσο και οι συνταξιούχοι δεν έχουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία ώστε να επενδύσουν τα χρήματά τους αποτελεσματικά. 

Ταυτόχρονα, η υπερβολική αύξηση της προσφοράς χρήματος προκαλεί αύξηση στις τιμές των μετοχών, των ακινήτων αλλά και των κρυπτονομισμάτων, με τους φόβους για φούσκες στις αγορές να εντείνονται. 

Στην ουσία, αυτή η πολιτική μεταφέρει πλούτο από τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μικροκαταθέτες και οι συνταξιούχοι, στους πιο πλούσιους, όπως είναι οι μεγαλομέτοχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και κρυπτονομισμάτων. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, ο πλούτος των 400 πλουσιότερων Αμερικανών έχει αυξηθεί κατά 4,5 τρισ. δολάρια κατά το τελευταίο έτος, μια αύξηση της τάξης του 40%. 

Στο επόμενο διάστημα θα δούμε τις επιπτώσεις της λανθασμένης αυτής πολιτικής, η οποία διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, διατηρώντας ταυτόχρονα στη ζωή εταιρείες zombie, αφού χρηματοδοτούνται με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική τους επικινδυνότητα. 

Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι μπροστά μας. 

Εξ ου και είναι σημαντικός ο ρόλος της χρηματοοικονομικής γνώσης και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην προστασία του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. 

* Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News