Απόψεις Τετάρτη 24/03/2021, 07:45
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζεσταίνει τη Γη

Μία ώρα είναι περίπου το 0,01% μίας χρονιάς. Η πρωτοβουλία της WWF για την «ώρα της Γης» το Σάββατο 27/3 στις 20:30 από αυτή την άποψη μοιάζει ανούσια. Η WWF μας καλεί για μία ώρα να σβήσουμε τα φώτα, έχει όμως καμία σημασία; Ακόμη και αν το κάνουμε όλοι (που δεν είναι δυνατόν – π.χ. τα νοσοκομεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν) μία μείωση της κατανάλωσης κατά 0,01% δεν θα έχει καμία επίπτωση στο περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Η εξέλιξη της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά προσδιορίζεται από μία διελκυστίνδα αντίρροπων δυνάμεων. Από τη μία, όσο (όταν) ανεβαίνει το βιοτικό μας επίπεδο, πληθαίνουν και οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε. Προς την ίδια κατεύθυνση, ο ηλεκτρισμός έρχεται να υποκαταστήσει και άλλες μορφές ενέργειας, π.χ. με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, οι καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές έχουν πολύ καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Τα νέα πλυντήρια ξοδεύουν λιγότερο ρεύμα από τα παλιότερα, τα νέα τηλέφωνα (ή και κάποια παλαιότερα αν ενημερώνουμε το λογισμικό τους) σταματούν τη φόρτιση όταν γεμίσει η μπαταρία τους κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν η συνιστώσα αυτών των δυνάμεων; Η ΕΛΣΤΑΤ μας ενημερώνει ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το 2020 μειώθηκε κατά 4,2%. Αυτό δε μοιάζει και πολύ σπουδαίο αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα καταστήματα, και πολλά ξενοδοχεία ήταν κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Όμως και το 2019 η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,9%. Επίσης, αυτά τα στοιχεία συνάδουν και με τα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ).

Η ώρας της γης λοιπόν, πέρα από τον (παιδαγωγικό;) συμβολισμό της, θα μπορούσε να είναι και μία ευκαιρία αναστοχασμού. Η νέα σήμανση ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών συσκευών που έχει νομοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και «δουλεύει». Αφού λοιπόν δεν είναι καλή ιδέα να βγούμε όλοι μία βόλτα ταυτόχρονα την ίδια ώρα, γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό, αν δεν μπορούμε να κλείσουμε τις συσκευές μας, ας αναλογιστούμε τουλάχιστον τι μπορούμε να βελτιώσουμε στην ενεργειακή μας κατανάλωση. Η ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω της βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης είναι ρεαλιστική και αποτελεί μέρος της λύσης.

ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΠΟΛ: Ο Πουφ έχει απαγάγει τους πράκτορες! Η Πιφ είναι συνεργός. Είναι τα δύο σημαντικότερα αέρια του θερμοκηπίου, που τα πραγματικά τους ονόματα είναι διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που ζεσταίνει τη γη και αλλάζει το κλίμα. Μόλις ακούσαμε ότι η θερμοκρασία στη Γη κινδυνεύει να ανεβεί μέχρι τέσσερις βαθμούς στα επόμενα 100 χρόνια αν δεν αλλάξει κάτι! Αυτό θα δημιουργούσε ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα στον κόσμο, όπως να λιώσουν οι πάγοι στους πόλους περισσότερο και να ανεβεί η στάθμη της θάλασσας πολύ, μέχρι και να χαθούν ολόκληρες πόλεις και χώρες κάτω από το νερό!

Ελένη Ανδρεάδη, Η εκδίκηση του Πουφ, σειρά «Πράκτορες του πλανήτη» εκδόσεις Μεταίχμιο Μάϊος 2016.

ΥΓ: Σε προηγούμενη στήλη είχαμε αναφερθεί στο διαγωνισμό της ΕΛΣΤΑΤ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τις πέντε νικήτριες ομάδες σε κάθε κατηγορία (γυμνάσια και λύκεια), που θα διαγωνιστούν τώρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, και δημοσίευσε τις νικήτριες εργασίες. Θέλουμε να συγχαρούμε τους νικητές για την εξαιρετική δουλειά όλων τους, και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο επόμενο στάδιο.

Ο Σόλων Μόλχο είναι finance analyst 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News