Απόψεις Παρασκευή 19/03/2021, 08:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χαλαρώνοντας τα μέτρα… με αυστηρότητα

Πώς εκτινάχθηκαν τα κρούσματα πάνω από τα 3.000 με κλειστά καταστήματα και σχολεία; Πού μας βρίσκει ο αόρατος εχθρός; Εκεί που είμαστε «άοπλοι» απέναντί του, εύκολος στόχος. Στα σπίτια. Των συγγενών, των φίλων, των συμμαθητών.

Γιατί είμαστε όλοι κουρασμένοι. Οι επί μήνες σε αναστολή εργαζόμενοι. Οι επί πολλές ώρες καθημερινά κολλημένοι στην οθόνη του υπολογιστή μαθητές για το σχολείο, τα αγγλικά, τη  μουσική. Οι τηλεργαζόμενοι και όχι μόνο γονείς. Νέοι και μεγαλύτεροι. Όλοι αναζητούν κάποιο «παράθυρο» στα μέτρα, όλοι λίγο ή πολύ κάνουν «ευέλικτη» χρήση των κωδικών 4 και 6, όλοι θα μπουν στον πειρασμό για έναν καφέ και λίγη κουβέντα με δικά τους πρόσωπα. Πού όμως όταν είναι όλα κλειστά; Στο σπίτι. Χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, χωρίς καν ανοιχτά παράθυρα, εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει.

Πλέον μάλλον το αντιλαμβάνονται όλοι. Τα ανοιχτά καταστήματα με αυστηρά μέτρα (ίσως και ραντεβού τουλάχιστον στο κέντρο των μεγάλων πόλεων), τα ανοιχτά καφέ και εστιατόρια με τραπέζια σε εξωτερικό χώρο και αποστάσεις, ακόμη και τα ανοιχτά σχολεία είναι πιο ασφαλή από τα «κρυφά ραντεβού» του κωδικού 4 στα κλειστά σπίτια.

Τα αυστηρά μέτρα δεν λειτούργησαν. Με ευθύνη των αρμοδίων και δική μας. Δεν έχει νόημα ούτε να επιμείνουμε σε αυτά, ούτε να τα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω. Δεν έχει νόημα να ανεβαίνει συνεχώς ο λογαριασμός της οικονομίας, χωρίς θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Νόημα έχουν τα μέτρα που μπορούμε να τηρήσουμε. Μέτρα που δεν θα αλλάζουν ανά εβδομάδα.

Όσο και εάν ακούγεται παράδοξο να ετοιμαζόμαστε για «ανάσες» στην κοινωνία και την οικονομία, εν μέσω ασφυξίας στις ΜΕΘ, είναι μάλλον η μόνη λύση. Χαλαρώνουμε τα μέτρα, για να τα τηρήσουμε αυστηρά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS