ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κόστος σε ζωές και στις ζωές μας

Η πανδημία και τα lockdown, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Αττική, θα στοιχίσουν στην οικονομία 3 δισ. ευρώ μηνιαίως όπως υπολογίζει το ΥΠΟΙΚ. Όσο για τα μέτρα στήριξης; Μόνο το πρώτο τρίμηνο θα «φάνε» περί τα 5,9 δισ. ευρώ από το πακέτο, που για το σύνολο του έτους έχει υπολογιστεί στα 7,5 δισ. ευρώ. Εκείνοι οι υπολογισμοί ήθελαν βεβαίως να έχει μπει φρένο στην πανδημία από νωρίς την άνοιξη και να ανοίγει ο τουρισμός από Απρίλιο. Κάποιοι πιστεύουν ότι το στοίχημα δεν έχει χαθεί ακόμη, αλλά έχει σίγουρα «θολώσει». 

Τι είναι όμως αυτό που τελικά «φουσκώνει» το κόστος; Το νέο ολικό lockdown στην Αττική, που κατεβάζει και πάλι τα ρολά στο λιανεμπόριο; Ή το γεγονός ότι αυτό άργησε να έρθει; Είναι οι σκληρές αποφάσεις που λυγίζουν την αγορά και την πραγματική οικονομία ή συνεχής ανατροπή τους; 

Σε έκθεσή του το ΔΝΤ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας έλεγε πως τα έγκαιρα lockdown μπορεί να παγώνουν προσωρινά τις οικονομίες, αλλά και βάζουν φρένο στην εξάπλωση του ιού επιτρέποντας να έρθει τελικά πιο σύντομα, πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη διάρκεια η ανάκαμψη.

«Και πρέπει λοιπόν να την πληρώσουν τώρα οι μαθητές, εμείς οι γονείς τους, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που είχαν εναποθέσει ελπίδες σε ανοιχτά σχολεία και ένα υβριδικό έστω άνοιγμα της αγοράς;» σχολιάζουν, ευλόγως, πολλοί.

Ναι, στην πράξη όλοι θα πληρώσουμε πάλι την ευρύτερη απροθυμία ή κόπωση στην εφαρμογή των πιο light μέτρων που είχαν αποφασιστεί. Γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι το click away και τα σχολεία δεν ήταν «πηγή υπερμετάδοσης», αλλά και όλοι λίγο- πολύ αντιλαμβάνονται ότι σε κάποιους έδιναν την ευκαιρία να μετακινούνται και να λειτουργούν σαν να μην υπήρχαν καθόλου μέτρα.

Κανείς δεν χαίρεται με το νέο καθολικό lockdown στην Αττική. Ούτε με τις παλινωδίες των τελευταίων ημερών. Αλλά αν οι αποφάσεις καθυστερούσαν κι άλλο τότε το κόστος σε ζωές και στις ζωές μας, όπως και στην οικονομία, θα ήταν μάλλον πολύ μεγαλύτερο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News