Απόψεις Τρίτη 16/02/2021, 09:44
ΑΠΟΨΕΙΣ

Της έλεγε η μητέρα της

Τα κορίτσια της ηλικίας 15-16 ξεπερνούν ακαδημαϊκά τα αγόρια στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Αυτό είναι γνωστό, και αποτυπώνεται στην έρευνα PISA του ΟΟΣΑ. Εύλογα, λοιπόν, οι νεαρές γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των αποφοίτων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 62% των αποφοίτων πανεπιστήμιου το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 ήταν γυναίκες. Επίσης, το 66% των αριστούχων ήταν γυναίκες.

Οι επιδόσεις των κοριτσιών στην Ελλάδα ξεπερνούν αυτές των αγοριών στο επιστημονικό πεδίο κατά 5 φορές περισσότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Η χώρα έχει επτά πολυτεχνικές σχολές (Μετσόβιο, Κρήτη, Πάτρα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Θράκη και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Στο σύνολο αυτών, οι νεαρές γυναίκες αποτελούσαν το 50% των αριστούχων αν και αποτελούσαν το 37% των αποφοίτων.

Σύμφωνα με την έρευνα διάρθρωσης των αμοιβών της ΕΛΣΤΑΤ, οι αμοιβές των γυναικών υπολείπονται αυτών των ανδρών σε όλους τους τομείς πλην της εστίασης όπου έτσι κι’ αλλιώς είναι πολύ χαμηλές, και τον τομέα των ορυχείων και λατομείων. Για τις γυναίκες, δε, ο τομέας των ορυχείων και λατομείων αποτελεί τον δεύτερο πιο καλοπληρωμένο τομέα μετά τις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Η μειωμένη παρουσία των γυναικών λοιπόν στο επιστημονικό πεδίο δεν αφορά ούτε τις δυνατότητές τους, ούτε την δυνατότητα αξιοποίησης των γνώσεων αυτών στον επαγγελματικό χώρο. Άρα αποτελεί καθαρά κοινωνική επιλογή.

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα του νέου lockdown της Αττικής, ήταν και η Διεθνής μέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα κορίτσια και τις γυναίκες στην επιστήμη. Στην Ελλάδα δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη καθώς ούτε η γενική γραμματεία ισότητας, ούτε η ΕΛΣΤΑΤ ούτε κάποιος άλλος δημόσιος φορέας ανέλαβε κάποια σχετική δράση.

Η Joan Feynman, διάσημη αστροφυσικός και αδερφή του Νομπελίστα Richard Feynman, πέθανε τον Ιούλιο σε ηλικία 93 ετών. Στον επικήδειό της στον Economist, η Ann Wroe γράφει:

«Με κάθε ευκαιρία, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να την αποτρέψουν από το να ακολουθήσει μία επιστημονική καριέρα. Οι γυναίκες δεν μπορούν να το κάνουν, της έλεγε η μητέρα της. Το μυαλό τους είναι πολύ αδύναμο. Στο πανεπιστήμιο Syracuse, όπου η πτυχιακή της ήταν στην απορρόφηση υπέρυθρης ακτινοβολίας από κρυστάλλους, της είπαν να γράψει μία για ιστούς αράχνης, καθώς θα της ήταν πιο χρήσιμο για να καθαρίζει το σπίτι της.»

Ο Σόλων Μόλχο είναι finance analyst 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News