ΑΠΟΨΕΙΣ

Η είσπραξη φόρων και η ουτοπία του Λάφερ

Η είσπραξη φόρων και η ουτοπία του Λάφερ

Το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει στην εφορία λιγότερα από 10.920 ευρώ. Ουδείς μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνοντας τεκμαρτό εισόδημα στο ύψος του κατώτατου μισθού. Αν και επαγγελματίες που φυτοζωούν είναι επίσης μέρος της πραγματικότητας.

Ωστόσο πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο με παράπλευρες απώλειες το οποίο συνιστά ομολογία όχι της ισχύος αλλά της αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί φορολογικά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προσέγγιση «ας εισπράξουμε από εκεί κάτι παραπάνω», με την υπόθεση ότι «δεν μπορεί, 11 χιλιάρικα θα τα βγάζουν», φανερώνει μια λογική η οποία δεν πατάει καλά στα πόδια της.

Ομολογουμένως, η κυβέρνηση δεν έχει εύκολο έργο. Η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Είναι διεθνώς διαπιστωμένο ότι τα «μικρομάγαζα» φοροδιαφεύγουν εύκολα και ανώδυνα σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο βλέμμα των ελεγκτικών μηχανισμών, των πελατών, ακόμη και των εργαζομένων τους. Η σύνθεση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί βασική αιτία αφενός για την υψηλή φοροδιαφυγή, αφετέρου για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Η κυβέρνηση πετυχαίνει τώρα δύο πράγματα. Πρωτίστως, αυξάνει τα φορολογικά της έσοδα –επιπλέον 650 εκατ. ευρώ ετησίως– στη φάση που η χώρα επιστρέφει πλέον υποχρεωτικά σε πρωτογενή πλεονάσματα. Δευτερευόντως, δείχνει στην κοινή γνώμη ότι δεν μένει άπραγη μπροστά στην ανισορροπία της αγοράς –από την οπτική της φορολόγησης– όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν και κρύβουν εισοδήματα σε αντίθεση με τους μισθωτούς.

Ωστόσο, τα διαφυγόντα έσοδα δεν θα μειωθούν καταλυτικά αν δεν αυξηθούν τα μεγάλα και οργανωμένα επιχειρηματικά σχήματα, ακόμη και σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν έχουμε συνηθίσει· σε άλλες χώρες καθημερινές υπηρεσίες όπως οι ηλεκτρολογικές, οι υδραυλικές ή οι μεταφορικές δεν παρέχονται από μεμονωμένους επαγγελματίες αλλά από οργανωμένες εταιρείες.

Το μείζον όμως είναι ότι ακόμα μία φορά η συζήτηση αφορά το σκέλος των εσόδων και όχι των εξόδων. Ακόμη να μάθουμε από την κυβέρνηση τι πόρους εξοικονομεί η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση του κράτους και από τι έξοδα θα απαλλαγεί ο φορολογούμενος. Και ακόμη να δούμε έναν κρατικό μηχανισμό που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας – είτε στην ασφαλή διέλευση μιας αμαξοστοιχίας, είτε στη διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής.

ΥΓ.: «Στην Ελλάδα έχετε πόλεμο. Εκείνοι που συλλέγουν τους φόρους με εκείνους που πληρώνουν τους φόρους. Αυτό που χρειάζεστε είναι οι φορολογούμενοι να θεωρούν δίκαιους τους φόρους στη χώρα σας. Μόνο τότε θα τους πληρώσουν». (Αρθουρ Λάφερ, οικονομολόγος, στην «Κ», Ιούλιος 2022).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News