Απόψεις Δευτέρα 25/09/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έμβρυο πιο φωτεινής επιτυχίας

Έμβρυο πιο φωτεινής επιτυχίας

Το υπουργείο Εσωτερικών μας ενημερώνει ότι με το φιλόδοξο πρόγραμμά του Μίτος έχει ξετυλίξει το κουβάρι για πάνω από 3.000 διαδικασίες του δημοσίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο γνωρίζει την ύπαρξη αυτών των διαδικασιών (θετικό) και το πώς θα έπρεπε να εκτελούνται (επίσης θετικό). Μας ενημερώνει, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους οι δημοσιευμένες στο Μίτο διαδικασίες θα είναι πάνω από 4.000.

Όμως, τόσο η ενημέρωση όσο και ο στόχος είναι αυτοαναφορικά. Γνωρίζει το υπουργείο πόσες διαδικασίες υπάρχουν; Είμαστε στην αρχή του έργου, ή πλησιάζουμε στο τέλος του; Καθώς δεν δίνεται ένα ποσοστό ολοκλήρωσης, η ενημέρωση είναι μόνο κατ’ επίφαση ποσοτική.

Ποιες διαδικασίες επιλέγονται για καταγραφή; Είναι αυτές που οι πολίτες χρειάζονται, ή αυτές που θα γίνουν πιο εύκολα ώστε να μπορεί το υπουργείο να δίνει φαινομενικά εντυπωσιακές ενημερώσεις; Εδώ, υπάρχει και μία ευκαιρία για τη δημόσια διοίκηση. Αντί να θέτει αυτή τις προτεραιότητες καταγραφής, με τρόπο που μπορεί να παρεκκλίνει από  τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη, μπορεί να ανοίξει την πλατφόρμα της σε προτάσεις, να κάνει δηλαδή crowdsource τι επείγει περισσότερο για τους πολίτες. Κάτι τέτοιο θα έδινε και την ευκαιρία για ετεροαναφορικό στόχο (π.χ. εξυπηρετήσαμε Χ από τα Ψ αιτήματα για καταγραφή τον τελευταίο χρόνο). Μία διαδικασία που συγκεντρώνει πολλά αιτήματα για καταγραφή θα ήταν μία ξεκάθαρη προτεραιότητα, ακόμη και αν στην εκτέλεσή της είναι δύσκολη.

Η καταγραφή των διαδικασιών όμως προσφέρει και μία περαιτέρω ευκαιρία – αυτή της επανεξέτασης του εύλογου της κάθε μίας. Για παράδειγμα, η διαδικασία χορήγησης αντιγράφου ή αποσπάσματος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, μας ενημερώνει ότι προϋπόθεση αποτελεί η καταχώρηση του γεγονότος του θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου στο Ληξιαρχείο του Δήμου που πραγματοποιήθηκε. Εγείρεται λοιπόν η απορία γιατί η διαδικασία πρέπει να αναφέρει τα διαφορετικά είδη γάμου, από τι τα διαφοροποιεί; Τι άλλο είδος γάμου υπάρχει στην έννομη τάξη;

Είναι πιθανόν εδώ ο πλεονασμός να προέκυψε μετά την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου, και να προτιμήθηκε της απαλοιφής του «θρησκευτικού» από την διαδικασία. Είναι, όμως, η βέλτιστη περιγραφή; Με την ευκαιρία της καταγραφής δίδεται στο υπουργείο και η ευκαιρία της εξέτασης της βελτιστοποίησης της περιγραφής. Και η δυνατότητα ποσοτικοποίησης ενός ακόμη δείκτη παραγωγικότητας.

 

Έμβρυο πιο φωτεινής επιτυχίας – μέρα λαξεμένη με κόπο πάνω στ’ αχνάρια του αγνώστου.

Όσο πληρώνεται το δάκρυ, ξεφεύγει απ’ τον ήλιο.

Κι εσύ που μασάς τις ώρες σου σαν πικροδάφνη γίνεσαι οιωνός τρυφερού ταξιδιού μεσ’ στην αθανασία.

Προσανατολισμοί, Οδυσσέας Ελύτης, Εκδόσεις Ίκαρος, έβδομη έκδοση, Αθήνα 1978.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News