ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενοίκια, Airbnb και άδεια σπίτια

Ενοίκια, Airbnb και άδεια σπίτια

Η παρέμβαση της κυβέρνησης στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμενόταν με ενδιαφέρον, από τρεις μεριές. Από τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, που τα αξιοποιούν σε πλατφόρμες όπως η Airbnb, από τους ξενοδόχους, που διαμαρτύρονταν για αθέμιτο ανταγωνισμό στην τουριστική αγορά, και από τους απλούς πολίτες, οι οποίοι ψάχνουν σπίτι και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις σημερινές τιμές. Η αγωνία έληξε το Σαββατοκύριακο, στην πραγματικότητα, μόνο για τις δύο πρώτες κατηγορίες του πληθυσμού.

«Ναι, θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση. Είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν που στηρίζει την οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων. Ομως σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας την επιβολή ΦΠΑ 13% –μαζί με τέλη που ισχύουν για τα τουριστικά καταλύματα– σε όσους κατέχουν και αξιοποιούν πάνω από δύο ακίνητα στις πλατφόρμες.

Το μέτρο αυτό βγάζει νόημα ως μερική απάντηση στις εκκλήσεις των ξενοδόχων, οι οποίοι επιδίωκαν να αποκατασταθεί μια μορφή αδικίας στον ανταγωνισμό. Επιπλέον, τερματίζει την αβεβαιότητα για τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο οποίος είχε βάσιμους λόγους να ανησυχεί για σενάρια όπως η εφαρμογή ενός «κόφτη» στον αριθμό των κλινών ανά περιοχή. Είναι, όμως, ένα μέτρο το οποίο δεν αντιμετωπίζει την εκτόξευση του κόστους της στέγης. Κακά τα ψέματα· τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση –σχεδόν 700 εκατ. ευρώ– είναι πολύτιμα για την κυβέρνηση, ιδίως στη φάση που καλείται να διαχειριστεί επιπρόσθετα έξοδα για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Εξάλλου, η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει καλό εισόδημα σε μικροϊδιοκτήτες και επαγγελματίες του real estate. Ωστόσο, τίποτα δεν εμποδίζει το κυβερνητικό επιτελείο να λάβει παράλληλα μέτρα για την προμήθεια της αγοράς με έξτρα ακίνητα.

Μια παρέμβαση θα ήταν η παροχή κινήτρων για την αξιοποίηση των κενών κατοικιών – περίπου 700.000 πανελλαδικά. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη βραχυχρόνια μίσθωση να διατεθούν σε πρόγραμμα για την ανακατασκευή και χρήση κατοικιών που αυτήν τη στιγμή ρημάζουν αναξιοποίητες. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απέδωσε την εκτόξευση των ενοικίων (και) στο Airbnb, θα περίμενε κανείς να ακούσει από το κυβερνητικό επιτελείο κάποια πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί, με αυτό το μέτρο, τα ενοίκια δεν θα υποχωρήσουν. Αποποίηση ευθύνης: Τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβά σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ομως, ένα ράλι των τιμών –σχεδόν 50%– μέσα σε λίγα χρόνια έχει και επιπλοκές, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια επιθετική πολιτική στην αξιοποίηση των κενών ακινήτων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News