Απόψεις Τετάρτη 20/09/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

την εξουσία

την εξουσία

Οι μαθητές αξιολογούν το βαθμό τους σε ένα διαγώνισμα ως προς τρεις άξονες.

  • Τι βαθμό είχα πάρει στο ίδιο μάθημα στο προηγούμενο διαγώνισμα;
  • Τι βαθμό πήραν οι συμμαθητές μου;
  • Πόσο καλά είχα προετοιμαστεί;

Οι εσωκομματικές εκλογές είναι για ένα κόμμα ένα τέτοιο διαγώνισμα. Οι πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ψήφισαν 148.821 μέλη είναι, λοιπόν, μία επιτυχία;

Κατ’ αρχήν οι προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνο υποψήφιο τον Κο Τσίπρα, το Μάιο του 2022 συγκέντρωσαν 151.842 ψηφοφόρους, παρά το βέβαιο αποτέλεσμα.

Δεύτερον, οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ το Δεκέμβριο του 2021 είχαν συγκεντρώσει 267.968 ψηφοφόρους, και οι αντίστοιχες της ΝΔ το (μακρινό πλέον) 2015 404.078.

Συνεπώς, οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς προσέλευσης, πήγαν χειρότερα από ότι παλαιότερα, και χειρότερα από τα άλλα κόμματα. Για να θεωρηθεί λοιπόν κάτι τέτοιο επιτυχία σημαίνει ότι οι προσδοκίες ήταν ακόμη χαμηλότερα.

Το Δεκέμβριο του 2021, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταγράψαμε όλες τις ανοιχτές εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως και την εκλογική δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές σε αριθμό ψήφων, σε μία προσπάθεια να αξιολογήσουμε αν αυτά τα δεδομένα μπορούν να μας διαφωτίσουν ως προς την εκλογική δυναμική ενός κόμματος.

Επαναλάβαμε εδώ την άσκηση, προσθέτοντας τα νέα δεδομένα. Ο μέσος όρος των δύο παλαιότερων κομμάτων είναι μία εκλογική δύναμη 3,4-3,6 φορές της αντίστοιχης εσωκομματικής. Ο μέσος όρος για το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι γύρω στις 7 φορές. Ακόμη και αν δεν συγκλίνει σταδιακά προς το μέσο όρο των υπόλοιπων, η εκλογική δύναμή του σήμερα δεν φαίνεται να εισπράττει φαίνεται τη φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση.

την εξουσία-1

Ο Λένιν πεθαίνει. Δίπλα στο κρεβάτι του, ο Στάλιν.

– Αχ, σύντγοφε, πεθαίνω… Η Επανάσταση… Η Σοβιετική Πατγίδα…

– Δώσε την εξουσία σε μένα, Βλαντιμιρ Ίλιτς.

– Φοβάμαι ότι ο λαός δε θα σε ακολουθήσει σύντγοφε.

– Ε, όποιος δεν ακολουθήσει εμένα θα ακολουθήσει εσένα.

Η πίπα του Στάλιν και άλλα (αντι)σοβιετικά ανέκδοτα, εκδόσεις             ΚΙΧΛΗ, Φεβρουάριος 2018, επιμέλεια Τσακνιάς Γιώργος, Κριτσέλη Γιώτα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News