Απόψεις Δευτέρα 13/12/2021, 13:45
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο κατώφλι στέκει

Στο κατώφλι στέκει

Στις εσωκομματικές εκλογές ψηφίζει ένα μέρος μόνο της εκλογικής δύναμης ενός κόμματος, όμως μπορεί αυτή η ένδειξη να μας διαφωτίσει για την δυνητική εκλογική δύναμη του; Καταγράψαμε όλες τις ανοιχτές εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως και την εκλογική δύναμη των κομμάτων στις εθνικές εκλογές σε αριθμό ψήφων.

Στο κατώφλι στέκει-1

Όπου αυτές οι δύο διαδικασίες συμπίπτουν χρονικά, υπολογίσαμε ένα πολλαπλασιαστή που εκφράζει τι πολλαπλάσιο των εσωκομματικά ψηφίσαντων ψήφισε το κόμμα στις εθνικές εκλογές. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχει ένα λίγο ψηλότερο μέσο όρο κυρίως λόγω της εκλογής του 2015 όπου η εσωκομματική συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, αλλά ακόμη και αν δε λάβουμε υπ’ όψιν αυτή την ακραία τιμή, ο μέσος όρος και στα δύο κόμματα που εκλέγουν τους αρχηγούς τους τα τελευταία χρόνια με ανοιχτές διαδικασίες είναι γύρω στις 3,3-3,5 φορές περισσότερες ψήφους σε εθνικές από ότι σε εσωκομματικές διαδικασίες. 

Αν ευσταθεί αυτή η συλλογιστική –και είναι μεγάλο αν, καθώς δεν έχει την επιστημονική βάση και μεθοδολογική ακεραιότητα μιας δημοσκόπησης– το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να έχει διπλασιάσει το ποσοστό του σε σχέση με το 2019. 

Η στήλη αυτή γράφεται πριν την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΚΙΝΑΛ, αν και θα δημοσιευτεί μετά. Ακόμη όμως και χωρίς να γνωρίζουμε το νικητή, είναι σαφές ότι ο σχηματισμός έχει κάνει μία νέα αρχή. 

Η σημερινή σκανδιναβική γιορτή, Luciadagen, (Sankta Lucia ή Αγία Λούσυ, από τη λατινική λέξη φως) έχει αυτόν ακριβώς το συμβολισμό. Εορταζόμενη στην μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου (πριν την αλλαγή των ημερολογίων), οι τοπικές κοινωνίες εκλέγουν μία Λούσυ, που ηγείται μίας ακολουθίας με κεριά, σηματοδοτώντας την αναγέννηση. 

Sankta Lucia
Natten gar tunga fjat
rund gard och stuva;
kring jord, som sol forlat,
skuggorna ruva.
Da i vart morka hus,
stiger med tanda ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Natten gar stor och stum
nu hors dess vingar
i alla tysta rum
sus som av vingar.
Se, pa var troskel star
vitkladd med ljus i har
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Morkret ska flykta snart
ur jordens dalar
sa hon ett underbart
ord till oss talar.
Dagen ska ater ny
stiga ur rosig sky
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Σκανδιναβικό, παραδοσιακό

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News